Konya'nın Ramazan sofralarındaki vazgeçilmez lezzeti: Tahinli pide

Konya'nın Ramazan sofralarındaki vazgeçilmez lezzeti: Tahinli pide

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Konya mutfağının en özel tatlarından biri olan tahinli pide, fırın tezgahlarında yerini aldı.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Konya mutfağının en özel tatlarından biri olan tahinli pide, fırın tezgahlarında yerini aldı. Özellikle Kadınhanı ilçesine özgü tahinli pide, Ramazan boyunca iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Odun ateşinde pişirilen pide, özellikle cevizli ve sade çeşitleriyle yoğun ilgi görüyor.

"TAHİNLİ PİDE, TOK TUTAR VE SUSATMAZ"

Tahinli pidenin Ramazan ayındaki önemine değinen usta Fatih Yemenici, her yaş grubundan insanın severek tükettiğini belirterek şunları söyledi:

"Uzmanların da söylediği gibi tahin, özellikle Ramazan aylarında vazgeçilmez bir besindir. Sahurda tok tutması ve susatmaması nedeniyle tahinli pideyi sofralardan eksik etmemek gerekiyor. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği bir lezzet. Genellikle sade ve cevizli çeşitleri tercih ediliyor. Ancak tereyağlı, kaymaklı ve Antep fıstıklı gibi özel siparişler de hazırlıyoruz. Yaşlılar genellikle daha hafif olması nedeniyle sade ya da cevizli tercih ediyor. Orta yaş grubu ve gençler ise cevizli, tereyağlı, kaymaklı gibi daha dolgun pideleri tercih ediyor."

aw404045-05.jpg

MEŞE ODUNUNDA PİŞEN GELENEKSEL LEZZET

Tahinli pidenin yapım aşamalarını anlatan Yemenici, geleneksel yöntemlerle üretildiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Öncelikle hamurumuzu yoğuruyoruz. Daha sonra tahin ve belirli oranda yağ ile harmanlıyoruz. Bu karışımı hamurla birleştirerek özel tepsilere yerleştiriyoruz ve üzerine tekrar tahin sürüyoruz. Ardından dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurun kabarması için belli bir süre bekleniyor ve son olarak meşe odunuyla yaktığımız kara fırınımızda pişiriyoruz. Bu yöntem, pidemize eşsiz bir lezzet katıyor."

Tatlı olarak da tüketilebiliyor

Tahinli pidenin sadece sade olarak değil, tatlı olarak da tüketilebileceğini belirten Yemenici, şunları söyledi:

"Tahinli pideyi çay, komposto ya da kola gibi içeceklerle sade şekilde yiyebilirsiniz. Ancak üzerine şerbet döküldüğünde, ekmek kadayıfına benzer bir tatlı haline de gelir. İftar sofralarında tatlı niyetine tüketen çok müşterimiz var."

aw404045-07.jpg

Tahinli pidenin fiyatları hakkında da bilgi veren Yemenici, "Sade tahinli pide 180 TL, cevizli 220 TL, cevizli tereyağlı ve cevizli kaymaklı çeşitleri ise 250 TL" dedi. Ayrıca internet üzerinden sipariş alarak Türkiye'nin farklı şehirlerine de tahinli pide gönderdiklerini belirtti.

Her yıl severek tahinli pide tükettiğini söyleyen İsmet Çiftçi, bu lezzetin Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek "Aslen Kadınhanılıyım ve burada bir ustamızın yapması bizim için tercih sebebi. Cevizli ve sade tahinli pidemizi aldık, her Ramazan mutlaka tüketiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tahinli pide, Ramazan ayı boyunca Konya'daki fırınlarda satışa sunulmaya devam edecek.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.