KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9600 %0,61
47,9621 %0,68
4.383,90 % 0,01
Ara
BBN Haber MUTFAK Konya’nın soğuk tatlısı yaz akşamlarını süslüyor. Ferahlatıcı lezzet sadece 3 malzemeyle yapılıyor

Konya’nın soğuk tatlısı yaz akşamlarını süslüyor. Ferahlatıcı lezzet sadece 3 malzemeyle yapılıyor

Sade ve baymayan tadıyla diğer Osmanlı zerdelerinden ayrışan Konya zerdesi, soğuk servis edilmesi nedeniyle sıcak yaz akşamlarında sofraları süslüyor. İşte az malzeme istemesi ve pratik yapımıyla Konya zerdesinin tarifi...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Osmanlı mutfağındaki diğer zerde tatlıları gibi safran, karanfil gibi aromatik tatlandırıcılar içermemesiyle bunaltıcı yaz akşamlarının vazgeçilmez lezzeti “Konya Zerdesi” ferahlatıcı tadıyla tercih sebebi oluyor. Pişirildikten sonra önce oda sıcaklığına gelene kadar kendi haline bırakılan ardından buz dolabında iyice soğuyana kadar bekletilen Konya’nın geleneksel lezzeti zerde, az malzeme istemesi ve kısa bir sürede hazırlanabilmesi sebebiyle çokça tüketiliyor.

SICAK YAZ AKŞAMLARININ BİRİNCİL TERCİHİ OLUYOR

Temel malzemeleri pirinç, şeker ve mısır nişastası olan zerdenin kıvamı ve lezzeti için ağır ateşte yavaş yavaş pişirilmesi gerekiyor. Ferahlatıcı tadıyla sıcak yaz günlerinde Adana’nın bicibicisi neyse zerde de Konyalılar için o anlama geliyor. BBN Haber, Konya mutfağının ayrılmaz bir parçası olan zerdenin en lezzetli ve pratik tarifini sizin için buldu. İşte Konya’nın geleneksel tatlısı zerdenin tarifi.

ZERDE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER


• Yarım su bardağı baldo pirinç
• 6 su bardağı su
• 1 su bardağı toz şeker
• 1/3 çay bardağı gül suyu
• Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
• Yarım paket vanilya
• 1 mama kaşığı limon kabuğu rendesi

ZERDENİN YAPILIŞI


Öncelikle pirinci yıkayıp 15 dakika kadar ılık suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzüp tencereye alıyoruz. Üzerine 6 su bardağı suyu ekleyip pirinçler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Pirinçler haşlandıktan sonra 1 su bardağı şekeri ilave ediyoruz ve 5-10 dakika daha kaynatıyoruz.
Bu aşamada limon kabuğu rendesini ve vanilyayı da ekliyoruz. Ardından yarım yemek kaşığı nişastayı bir miktar suyla ezip karışıma ilave ediyoruz. 10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Zerde kıvam almaya başlayacak; aşureden biraz daha sulu olması yeterli. Son olarak gül suyunu da ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Tatlımız hazır!
Zerdeyi oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutmanızı öneririz. Geleneksel Konya usulünde süsleme yapılmasa da arzu ederseniz üzerini çilek, incir veya fıstıkla renklendirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *