Konya’nın tatlısı nedir?

Her yörenin meşhur tatlıları vardır. Konya’da ise moda tabir ile uğruna kurşun atılıp kurşun yenen vazgeçilmez tatlılar vardır. Konya’nın tatlısı nedir? Sorusuna Konya Mutfağı’ndan enfes cevaplar geliyor
Konya’nın tatlısı nedir?

Kuşkusuz her yöreye ait, o bölgenin mutfağını öne çıkaran lezzetler söz konusudur. Tatlı severler de yöresel lezzetlerin peşinde. Özellikle internet aramalarında meşhur yöresel tatlıların aratmaları oldukça popüler. “Konya’nın tatlısı nedir?” sorusu da sıklıkla cevap arayan sorular arasında yer alıyor, Tarihi ta 8 bin yıl öncesine dayanan Konya mutfağı da enfes ve vazgeçilmez lezzetleri bünyesinde barındırdığı gibi eşsiz tatlılara da ev sahipliği yapmaktadır. Kat kat baklavalar, düğünlerin vazgeçilmezi irmik helvası, zerde, kabak tatlısı, aşure, ekmek kadayıfı, gül tatlısı, un helvası…
Bu liste uzar gider; ancak Konya’nın yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri olarak diğer tatlıların önüne geçmektedir.

hosmerim.webp

KONYA HÖŞMERİMİNİ MUTLAKA DENEYİN?
Höşmerim adı verilen ve yiyenlerin favorileri arasına giren bu tatlı özellikle Balıkesir olmak üzere Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok farklı yerinde görülse de Konya usulü Höşmerim tatlısı mutlaka denenmelidir. Hele bir de taze kaymağın bulunduğu mevsimlerde organik bal eşliğinde Konya höşmerini yeme şansını bulursanız bu tatlı için Konya’ya bile taşınırsınız!
İKİ SACIN ARASINDAN GELEN EFSANE LEZZET
Konya’nın tatlısı nedir? Sorusuna verilecek bir diğer cevap ise kuşkusuz sacarası tatlısıdır. İncecik hamuru, çıtır çıtır katlarıyla sacarası tatlısı ise iki sıcak sac arasında pişirildiği için bu adı almıştır. Sac arasında pişirme için tandırda veya ocakta oluşan közlerin bir kısmı alınıp uygun bir yere serilir, içine börek veya tatlı konan sacın biri yayılan bu közün üzerine konur, üzerini kapatan ikinci sacın da üstü yine közle kaplanırdı. Sacların alt ve üstündeki harsız ateşte Konya tabiriyle “imil imil, içini çeke çeke” pişen börek ve tatlılar nar gibi kızarırdı. Bu Konya tatlısı adını bu eski pişirme şeklinden almıştır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.