KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9676 %0,51
47,6474 %0,57
4.373,16 % -0,29
Ara
BBN Haber MUTFAK Konya’nın tatlısı nedir?

Konya’nın tatlısı nedir?

Her yörenin meşhur tatlıları vardır. Konya’da ise moda tabir ile uğruna kurşun atılıp kurşun yenen vazgeçilmez tatlılar vardır. Konya’nın tatlısı nedir? Sorusuna Konya Mutfağı’ndan enfes cevaplar geliyor

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Kuşkusuz her yöreye ait, o bölgenin mutfağını öne çıkaran lezzetler söz konusudur. Tatlı severler de yöresel lezzetlerin peşinde. Özellikle internet aramalarında meşhur yöresel tatlıların aratmaları oldukça popüler. “Konya’nın tatlısı nedir?” sorusu da sıklıkla cevap arayan sorular arasında yer alıyor, Tarihi ta 8 bin yıl öncesine dayanan Konya mutfağı da enfes ve vazgeçilmez lezzetleri bünyesinde barındırdığı gibi eşsiz tatlılara da ev sahipliği yapmaktadır. Kat kat baklavalar, düğünlerin vazgeçilmezi irmik helvası, zerde, kabak tatlısı, aşure, ekmek kadayıfı, gül tatlısı, un helvası…
Bu liste uzar gider; ancak Konya’nın yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri olarak diğer tatlıların önüne geçmektedir.

hosmerim.webp

KONYA HÖŞMERİMİNİ MUTLAKA DENEYİN?
Höşmerim adı verilen ve yiyenlerin favorileri arasına giren bu tatlı özellikle Balıkesir olmak üzere Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok farklı yerinde görülse de Konya usulü Höşmerim tatlısı mutlaka denenmelidir. Hele bir de taze kaymağın bulunduğu mevsimlerde organik bal eşliğinde Konya höşmerini yeme şansını bulursanız bu tatlı için Konya’ya bile taşınırsınız!
İKİ SACIN ARASINDAN GELEN EFSANE LEZZET
Konya’nın tatlısı nedir? Sorusuna verilecek bir diğer cevap ise kuşkusuz sacarası tatlısıdır. İncecik hamuru, çıtır çıtır katlarıyla sacarası tatlısı ise iki sıcak sac arasında pişirildiği için bu adı almıştır. Sac arasında pişirme için tandırda veya ocakta oluşan közlerin bir kısmı alınıp uygun bir yere serilir, içine börek veya tatlı konan sacın biri yayılan bu közün üzerine konur, üzerini kapatan ikinci sacın da üstü yine közle kaplanırdı. Sacların alt ve üstündeki harsız ateşte Konya tabiriyle “imil imil, içini çeke çeke” pişen börek ve tatlılar nar gibi kızarırdı. Bu Konya tatlısı adını bu eski pişirme şeklinden almıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *