Kurban eti dolapta nasıl saklanır?

Kurban eti dolapta nasıl saklanır?
Kurban Bayramı’nda vatandaşların en çok kullandıkları ürünler arasında olan poşetlerin satışında hareketlilik başladı. Peki kurban etlerini bu poşetlerde nasıl muhafaza edilmeli? Doğru et saklamada dikkat edilecekler neler?

Kurban Bayramı yaklaştıkça kurban kesme ibadetini yerine getirecek vatandaşların telaşı da başladı. Ambalaj sektöründeki firmalar bayram hazırlıkları çerçevesinde gerekli poşet, branda ve muşamba hazırlıklarını tamamladı. Vatandaşlar ise büyükbaş veya küçükbaş hayvan kesimleri sırasında kurban kesim alanına serilmek üzere brandalar ile daha sonrasında parçalanan etleri taşımaya yönelik çeşitli boylardaki poşetlere ilgi gösteriyor. Küçük, orta ve büyük boy poşetlerin tanesi 3, 4 ve 5 liradan satılırken, vatandaşlar ihtiyaçları olan poşetleri satın alarak kurban bayramı hazırlıklarına devam ediyor.

Esnaf Yunus Polat, geçmiş senelerdeki Kurban Bayramına nazaran vatandaşların poşetlere talebinin yüksek olduğunu ve satışların iyi ilerlediğini belirtirken, “Satışlarımız gayet yoğun bir şekilde ilerliyor. Ürünlerimiz elimizde hazır, satışları yapılıyor. Ağırlıklı olarak et taşımak için büyük ve orta boy poşetler ile buzdolabı poşetleri satılıyor.

adobestock-343406050-e1666122680597.jpeg

Et poşetlerini vatandaşlara taneyle satıyoruz. Tanesi 3, 4 ve 5 liradan satılıyor. Genellikle orta boy tercih ediliyor. Kurban kesemeyen vatandaşlara dağıtmak üzere kullanılan poşetler de kilosu 35-40 liradan satılıyor. Buzdolabı poşetleri ise 100 tanesi 20 liradan alıcı buluyor. Kurban Bayramına birkaç gün kala daha çok yoğunluk bekliyoruz” diye konuştu.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

1- Etler, porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmelidir.

2- Etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişir ve büyük parçalar 5-6 gün buzdolabı koşullarında muhafaza edilebilir. Kıymalık etler de aynı koşullarda ortalama 3 gün saklanabilir.

3- Kurban etinin, 12 saat süreyle buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi lezzet ve aroma açısından önemlidir.

4- Ette bozulma veya farklı bir koku hissedildiğinde kesinlikle tüketilmemelidir.

vakuumnyie-paketyi8.jpg

5- Etlerin büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, hijyenik ve sağlam buzdolabı poşetinde saklanması gerekir.

6- Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı koymak,

8- Donmuş bir et oda sıcaklığında değil, normal buzdolabı koşullarında çözdürülmelidir.

9- Etleri çözüldükten sonra geri dondurmak, doğrudan gıda zehirlenme riskini artırır.

birbirlerine yapışmadan muhafaza edebilmeyi sağlar. Böylece her seferinde gerekli miktar çözdürülebilir, geri kalanı derin dondurucuda bırakılabilir.

7- Doğru saklama yöntemlerinin kullanılmasıyla etler, derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.