Malatya acılı ayran nasıl yapılır?
Malatya mutfağının en özel soğuk içeceklerinden biri olan acılı ayran, serinletici ve farklı tadıyla dikkat çekiyor. Yöre halkı tarafından sofralardan eksik edilmeyen bu şurup, özellikle öğlen ve akşam yemeklerinde tercih ediliyor. İçerisine yasemin biberleri eklendikten sonra 24 saat buzdolabında bekletilerek hazırlanan acılı ayran, zamanla ekşi ve acı bir lezzet kazanıyor. Malatya’nın yanı sıra Adıyaman çevresinde de yaygın olan bu içecek, yörede “yandım çavuş ayranı” olarak da biliniyor.
İşte Malatya acılı ayranının tarifi:
Malzemeler:
• Bir demet pirpirim (semizotu)
• 5-6 tane yeşil biber
• 1,5 kg yoğurt
• Tuz
Yapılışı:
1. Pirpirimi (semizotu) ayıklayıp bir çay bardağı suda iki taşım kaynatın ve süzün.
2. Yoğurdu çırpın ve aynı miktarda su ekleyerek ayran kıvamına getirin.
3. Yıkanıp kesilmiş yeşil biberleri, haşlanmış pirpirimi ve tuzu ayrana ekleyip karıştırın.
4. Hazırladığınız karışımı iki gün boyunca bekletin ve ardından süzün.
5. Soğuk olarak servis edin.
Malatya şehir merkezindeki restoran ve esnaf lokantalarında da bulunabilen acılı ayran, bekledikçe lezzetini artıran, eşsiz bir içecek olarak sofralarda yerini alıyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.