KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber MUTFAK Malatya acılı ayran nasıl yapılır?

Malatya acılı ayran nasıl yapılır?

Malatya'nın yöresel lezzetleri arasında kabul edilen "Malatya acılı ayranı", bir diğer adıyla "yandım çavuş ayranı" nasıl yapılır? Malatya acılı ayranına dair aklınıza takılan herşey haberimizde...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 1 dk

Malatya mutfağının en özel soğuk içeceklerinden biri olan acılı ayran, serinletici ve farklı tadıyla dikkat çekiyor. Yöre halkı tarafından sofralardan eksik edilmeyen bu şurup, özellikle öğlen ve akşam yemeklerinde tercih ediliyor. İçerisine yasemin biberleri eklendikten sonra 24 saat buzdolabında bekletilerek hazırlanan acılı ayran, zamanla ekşi ve acı bir lezzet kazanıyor. Malatya’nın yanı sıra Adıyaman çevresinde de yaygın olan bu içecek, yörede “yandım çavuş ayranı” olarak da biliniyor.

malatya-acili-ayran.jpg

İşte Malatya acılı ayranının tarifi:

Malzemeler:
• Bir demet pirpirim (semizotu)
• 5-6 tane yeşil biber
• 1,5 kg yoğurt
• Tuz

Yapılışı:
1. Pirpirimi (semizotu) ayıklayıp bir çay bardağı suda iki taşım kaynatın ve süzün.
2. Yoğurdu çırpın ve aynı miktarda su ekleyerek ayran kıvamına getirin.
3. Yıkanıp kesilmiş yeşil biberleri, haşlanmış pirpirimi ve tuzu ayrana ekleyip karıştırın.
4. Hazırladığınız karışımı iki gün boyunca bekletin ve ardından süzün.
5. Soğuk olarak servis edin.

Malatya şehir merkezindeki restoran ve esnaf lokantalarında da bulunabilen acılı ayran, bekledikçe lezzetini artıran, eşsiz bir içecek olarak sofralarda yerini alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *