Oğlak derisinde yaşatılan geleneksel lezzet: Bükdere küflü katık peyniri
Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı kırsal Bükdere Mahallesi'nde geleneksel yöntemle üretilen küflü katık peyniri, oğlak derisinde muhafaza edilerek hem daha lezzetli bir hale geliyor hem de günlerce bozulmadan korunup tüketilebiliyor. Kubaş Yörükleri'nin yaşadığı, ilçenin üçüncü büyük mahallesi Bükdere'de kadınlar, ninelerinden öğrendikleri küflü katık peyniri üretimini sürdürüyor. Bölgede beslenen keçi ve ineklerin sütü kaynatılarak yağı alındıktan sonra mayalanıyor. Olgunlaşan yoğurt, pamuklu torbalara yerleştirilerek bir süre suyunun süzülmesi bekleniyor. Katığın muhafazası için kullanılacak oğlak derisi ise iyice temizlenip yıkanıyor, kurutuluyor. Bu işlemin ardından deri, renk alması ve kokusunun gitmesi için meşe parçalarından tutuşturulan ateşte suyun içinde kaynatılıyor. Sudan çıkarılan deri neminden arındırılarak torba şeklinde dikiliyor. Süzülen katık, bu derinin içine konulup taşla bastırılıyor. Oda sıcaklığında uygun bir yerde muhafaza edilen küflü katık peyniri, istenildiğinde tüketiliyor. Kadınlar, geleneksel peynirlerini Türkiye'nin dört bir yanına hatta yurt dışına pazarlamayı hedefliyor.
"KATIK PEYNİRİ LEZZETİNİ BU DERİDEN ALIR"
Mahalle sakinlerinden Medine Aygören, Bükdere'nin küflü katık peyniri geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Aygören, "Katık peyniri lezzetini bu deriden alır. Atalarımızdan, anne ve ninelerimizden gördüğümüz bir yiyecektir. Çoğu peynir bunun yerini tutamaz. Burada her evde yapılır. Yemek isteyen herkese, Türkiye'nin dört bir yanına gönderebiliriz. Yapımı çok meşakkatli, tadı da çok güzel, bizden bu peyniri isteyenlerin bir hafta öncesinden bildirmeleri lazım çünkü deriyi hazırlamak, ağaç kabuğunda iki gün bekletmek, peyniri doldurmak uzun sürer. Derinin içinde hiçbir şekilde bozulmaz çünkü hiçbir katkı maddesi yok" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.