Sağlıklı beslenmek için her hafta düzenli olarak sofralarda bulunması tavsiye edilen balık için arayışta olan vatandaşlar bu dönemde en lezzetli balığın hangisi olduğunu merak ediyor. Elbette eylül ayı ve balık denince akıllara ilk olarak palamut geliyor. Ancak bu yıl palamut avı istenilen düzeyde değil. Dolayısıyla palamut ya yok ya da çok az ve pahalı. Tablo böyle olunca da balıkseverler farklı balıklar için arayışa giriyor. Peki palamut yoksa eylül ayında hangi balıklar tüketilebilir.
Omega-3, protein ve mineral açısından zengin balıklar özellikle çocuklar ve belli yaş üstündeki vatandaşlar için mutlaka diyetlere alınmalı, sofralara taşınmalı. Yanında salatasıyla birlikte usulüne uygun yapılmış her balık lezzetlidir. Ama yağını almış, lezzeti tavan yapmıy balıklar için uygun mevsim beklenmeli.
İşte eylül ayında palamuta alternatif balıklar: İzmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı en güzel Eylül ayındadır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç Eylül’de gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz balıklar.
Eylül ayında tüketebileceğiniz balıklar:
BARBUN / BARBUNYA
Halk arasında barbun olarak da adlandırılan barbunya balığı, tekir balığı ile benzerliği ile dikkat çeker. Ancak tekir ve barbunya, aynı türden olsalar bile birbirine çok benzeyen farklı cinste balıklardır. Barbunya balığı, kırımızı ve pembe renkli, yuvarlak gövdeli ve pullu bir balıktır. Dip balığı olan barbunyanın boyu ortalama 20 cm kadardır.
TEKİR
Ülkemizde genelde kırmızı balık olarak da bilinen tekir balığı, barbunya balığına benzeyen, boyu 15-20 cm kadar olan bir dip balığıdır. Genellikle Ege ve Akdeniz gibi sıcak sularda avlanan tekir balığı buğulama ve tavada kızartma olarak yenebilir.
ÇİPURA
Çipura dendiğinde akla ilk olarak çiftliklerde yetişme balık gelir ancak çipura Ege denizinde yetişen en lezzetli balıklardan birisidir. Genelde boyları 20 ile 35 cm arasında ancak daha büyük ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlanmaktadır. Her mevsimde zevkle yenebilen çipura, eylül ayında en lezzetli dönemlerindedir ve ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur.
PALAMUT
Palamut, ülkemizde balık dendiğinde hamsi ile beraber ilk akla gelen balıklardan biridir. Palamut, avlanması kolay olmasa da yakalandığı dönemlerde bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır ve bu nedenle halk arasında en çok tüketilen balık türleri arasında gelir.
SARDALYA
Sardalya, ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan lezzetli ve bol bulunan bir balıktır. En lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları olan sardalya eylül ayında yenebilen en lezzetli balıklardan biridir. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki gibi çeşitli yöntemlerle pişirmek mümkündür. Ortalama olarak 15 cm boyutlarında bulunur. Daha büyükleri lezzet olarak tercih edilmez.
LÜFER
Lüfer, ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek olan balık türlerinin başında gelir. Boğaz’ın Sultanı ya da Denizlerin Efendisi lakaplarıyla da bilinen lüfer; Türk balıkçılık tarihinde ve literatüründe çok önemli bir yeri bulunur ve haklı olarak da Türk mutfağının da en lezzetli balıklarından biridir.