KONYA HABER
Konya
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2948 %0,23
48,8889 %0,43
4.875,71 % -0,35
Ara
BBN Haber MUTFAK Palamut yoksa Eylül ayında hangi balıklar yenir?

Palamut yoksa Eylül ayında hangi balıklar yenir?

Denizlerdeki verimli avlar balık tezgahlarını süsledi. Bol miktarda ve bütçelere uygun balık satışları devam ediyor. Ancak palamut henüz kendini göstermedi. Peki bu ay hangi balıklar yenebilir?

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Balıkseverlerin sabırla beklediği Eylül ayı bereketli geldi. Balık tezgahları dolup taşarken "Eylülde hangi balıklar yenir?", "Eylül ayı balıkları hangileridir?" soruları yeniden gündem oldu. Av yasağının sona ermesinin ardından denizlere açılan balıkçılar ağları dolu bir şekilde dönüyor. Balıkların yağ tutmaya başladığı, denizlerin serinlediği bu dönemde eylül ayının en lezzetli balıkları balıkseverleri bekliyor.

Sağlıklı beslenmek için her hafta düzenli olarak sofralarda bulunması tavsiye edilen balık için arayışta olan vatandaşlar bu dönemde en lezzetli balığın hangisi olduğunu merak ediyor. Elbette eylül ayı ve balık denince akıllara ilk olarak palamut geliyor. Ancak bu yıl palamut avı istenilen düzeyde değil. Dolayısıyla palamut ya yok ya da çok az ve pahalı. Tablo böyle olunca da balıkseverler farklı balıklar için arayışa giriyor. Peki palamut yoksa eylül ayında hangi balıklar tüketilebilir. 

Omega-3, protein ve mineral açısından zengin balıklar özellikle çocuklar ve belli yaş üstündeki vatandaşlar için mutlaka diyetlere alınmalı, sofralara taşınmalı. Yanında salatasıyla birlikte usulüne uygun yapılmış her balık lezzetlidir. Ama yağını almış, lezzeti tavan yapmıy balıklar için uygun mevsim beklenmeli. 

İşte eylül ayında palamuta alternatif balıklar: İzmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı en güzel Eylül ayındadır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç Eylül’de gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz balıklar. 

Eylül ayında tüketebileceğiniz balıklar:

BARBUN / BARBUNYA

Halk arasında barbun olarak da adlandırılan barbunya balığı, tekir balığı ile benzerliği ile dikkat çeker. Ancak tekir ve barbunya, aynı türden olsalar bile birbirine çok benzeyen farklı cinste balıklardır. Barbunya balığı, kırımızı ve pembe renkli, yuvarlak gövdeli ve pullu bir balıktır. Dip balığı olan barbunyanın boyu ortalama 20 cm kadardır.

TEKİR

Ülkemizde genelde kırmızı balık olarak da bilinen tekir balığı, barbunya balığına benzeyen, boyu 15-20 cm kadar olan bir dip balığıdır. Genellikle Ege ve Akdeniz gibi sıcak sularda avlanan tekir balığı buğulama ve tavada kızartma olarak yenebilir.

ÇİPURA

Çipura dendiğinde akla ilk olarak çiftliklerde yetişme balık gelir ancak çipura Ege denizinde yetişen en lezzetli balıklardan birisidir. Genelde boyları 20 ile 35 cm arasında ancak daha büyük ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlanmaktadır. Her mevsimde zevkle yenebilen çipura, eylül ayında en lezzetli dönemlerindedir ve ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. 

PALAMUT

Palamut, ülkemizde balık dendiğinde hamsi ile beraber ilk akla gelen balıklardan biridir. Palamut, avlanması kolay olmasa da yakalandığı dönemlerde bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır ve bu nedenle halk arasında en çok tüketilen balık türleri arasında gelir.

SARDALYA

Sardalya, ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan lezzetli ve bol bulunan bir balıktır. En lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları olan sardalya eylül ayında yenebilen en lezzetli balıklardan biridir. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama ve pilaki gibi çeşitli yöntemlerle pişirmek mümkündür. Ortalama olarak 15 cm boyutlarında bulunur. Daha büyükleri lezzet olarak tercih edilmez.

LÜFER

Lüfer, ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek olan balık türlerinin başında gelir. Boğaz’ın Sultanı ya da Denizlerin Efendisi lakaplarıyla da bilinen lüfer; Türk balıkçılık tarihinde ve literatüründe çok önemli bir yeri bulunur ve haklı olarak da Türk mutfağının da en lezzetli balıklarından biridir.

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *