Rezene

Rezene

Rezene

Latince adı Foeniculum vulgare olan rezene Maydanozgiller (Apiaceae) familyasındandır. "Arapsaçı", "mayana", "raziyane" ve "rezdene" olarak da bilinir. Kullanılan kısımları yaprağı, tohumu ve olgun meyveleridir. Yemeklere koku ve tat vermek için kullanılır. Özellikle Akdeniz Mutfağı'nda et ve sebze yemeklerinde sıklıkla rastlanır. Köftesi yapılır. Tohumları şarap yapımında, yaprak ve tohumu da balık yemeklerinde değerlendirilir. Mide ve bağırsak hareketini artırır. İltihap giderici özelliği bulunur. Solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Gaz ve balgam söktürücü, kramp çözücü, uyarıcıdır. Çayı; öksürüğe, akciğer hastalıklarına ve boğmacaya karşı etkilidir. Çocuklarda iştah açıcıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.