Urfa usulü çiğ köfte nasıl yapılır?
Urfa usulü çiğ köfte, kendine has lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Özellikle Urfa, Diyarbakır ve Adıyaman gibi yörelerde yapılan çiğ köftelerin tadı bir başkadır. Her bölgenin çiğ köfte yoğurma tarzı farklı olsa da Urfa usulü çiğ köfte, geleneksel yöntemleriyle öne çıkar.
İşte bu özel tarifin malzemeleri ve yapım aşamaları:
Malzemeler
• 8 çay bardağı esmer bulgur
• 350 gram ince çekilmiş yağsız kıyma (isteğe bağlı)
• 2 su bardağı Urfa isotu
• 4 yemek kaşığı domates salçası
• 3 adet kuru soğan
• 1 demet maydanoz
• 1 demete yakın taze soğan
• 2 tatlı kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 çay bardağı pul biber
• 5 diş sarımsak
• Küp buz
• 1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Urfa usulü Çiğ köfte yapımına başlarken, tepsiye isteğe bağlı olarak kıymayı, baharatları, ince kıyılmış kuru soğanı, buz parçalarını ve ezilmiş sarımsakları ekleyip yoğurmaya başlanır. Karışım kıvam almaya başlayınca, ortasında bir boşluk açılarak esmer bulgur eklenir ve iyice yoğrulmaya devam edilir. Yoğurma işlemi yaklaşık yarım saat sürer ve bu süreçte ara ara buz eklenir.
Karışım yumuşamaya başladığında, salça ilave edilir ve tekrar yoğrulur. Son aşamada, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz eklenir. Sıvı yağ da bu noktada ilave edilip karışım beş dakika daha yoğrulur. İstenen kıvama ulaşan çiğ köfte, bulgur ve etin yoğurulma işlemi sayesinde adeta pişmiş hale gelir. Hazırlanan çiğ köfte, marul ve limon dilimleri ile süslenip ayran eşliğinde servis edilir. Afiyet olsun!
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.