Otomobil alacaklara müjde! Kredi faizleri düşüyor

Otomobil alacaklara müjde! Kredi faizleri düşüyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) anketine göre taşıt kredilerindeki sıkılaşma yılın son çeyreğinde kaldırılacak. Taşıt kredilerinin faizlerinin düşmesinin piyasada hareketlilik yaratması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) gerçekleştirdiği son ankete göre, taşıt kredilerinde uygulanan sıkılaşma politikası, yılın son çeyreğinde sona erecek. Bu durum uzun süredir araç almak için faizlerin düşmesini bekleyen tüketicinin yüzünü güldürdü. Uzmanlar, faizlerin gerilemesinin, otomobil satışlarını artırarak piyasaya pozitif bir ivme kazandıracağını öngörüyor. Kredilerin düşesiyle birlikte sıfır ve ikinci el araçlara rağbetin artacağı, bu sebeple fiyatların yukarı çıkacağı değerlendiriliyor.

dasdasdasd.webp

Sıkılaşma son eriyor

İhtiyaç kredilerindeki sıkılaştırma politikasının devam edeceği öngörülüyor. Ancak sıkılaşmanın sona ermesinin, taşıt kredilerine olan talebi yeniden canlandırması bekleniyor.

zxczxc.webp

Otomotiv sektörü canlanacak

Otomotiv sektörü temsilcileri, kredi imkanlarının tekrar devreye girmesinin, hem sıfır kilometre hem de ikinci el araç satışlarında önemli bir canlılık yaratacağını belirtiyor. Ayrıca, 2025’in ilk aylarında taşıt kredisi faiz oranlarında bir düşüş yaşanacağı ve bu düşüşle birlikte kredi büyüme oranlarının artacağı tahmin ediliyor.

2.webp

400 bin liranın geri ödemesi belli oldu

Yüksek faiz oranları ve sıkılaşma politikaları, ikinci el araç pazarındaki durgunluğun başlıca sebepleri arasındaydı. Taşıt kredisi faiz oranlarının yüzde 4'ten yüzde 3.50 seviyesine gerilemesi ise ikinci el araç satışlarında bir hareketlenme sağladı.

Yüzde 3.50 faiz oranı ile 400 bin liralık bir taşıt kredisi çekildiğinde, 36 ay vade ile aylık ödeme tutarı yaklaşık 23 bin lira oluyor. Ancak, vade süresi uzadıkça geri ödenecek toplam miktar da artış gösteriyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.