Lise mezunu olmayan esnafa yeni müjde! İşte otomobil satış kararları

Lise mezunu olmayan esnafa yeni müjde! İşte otomobil satış kararları
Ticaret ve Gümrük Bakanlığı 2. el araç satışlarında süreci değiştirecek yeni bir genelge yayınladı. Bu genelge ile kinci el motorlu kara taşıtı ticaretini düzenleyen Yönetmeliğin kapsamı genişletildi.

Yeni Yönetmelik ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretini düzenleyen Yönetmeliğin kapsamı genişletildi. Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin önemli değişiklikler yapılırken sıfır taşıt ticaretinde distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülükleri düzenlendi. Ayrıca, elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ile taşıt ön değerlemesine yönelik ilke ve kurallar da belirlendi.

Güvenli Ödeme Sistemi Zorunlu Hale Geldi


Bakanlık, ikinci el araç satışlarında sahte para, nakit ödeme zorluğu ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırmak amacıyla Güvenli Ödeme Sistemi'ni zorunlu hale getirdi. Bu düzenlemeyle, vatandaşların dolandırıcılık faaliyetlerine karşı korunması hedefleniyor.

Kaporalı Taşıt Siparişlerine Düzenleme


Genelgede, kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcıların mağduriyetini önlemek amacıyla yeni kurallar belirlendi. Yetkili satıcılar, sipariş formu düzenlemeden ödeme talep edemeyecek, kaporası alınan aracı 45 gün içinde teslim etmek zorunda olacak. Taşıt teslimine 7 gün kala satış fiyatının %10’undan fazla kapora alınamayacak. Ayrıca alıcılar, sipariş formu düzenlendikten sonra 14 gün içinde cezai şarta tabi olmadan siparişlerini iptal edebilecekler.

Sıfır Araç Satışlarına Yeni Kurallar


Yeni düzenleme ile distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yükümlülükler belirlendi. Distribütörler, fatura tarihinden sonra araç fiyatlarında artış yapamayacak ve taşıtları 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim edecek. Aynı şekilde yetkili satıcılar da ÖTV ve KDV’si ödenen araçların fiyatını artırmadan teslimat yapacaklar.

Yetki Belgesi ve Ruhsat Şartlarında Esneklik


İkinci el araç ticaretinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu yetki belgesi şartlarından çıkarıldı. Ayrıca, lise mezuniyeti şartına 1 Mart 2025 tarihine kadar esneklik getirildi. Bu düzenlemelerle sektörün talepleri karşılanmış oldu.


İhalelerde Şeffaflık Sağlanacak


Elektronik ortamda yapılan taşıt ihalelerine yönelik kurallar getirildi. İhalelerin güvenli ve şeffaf şekilde yapılması, ihale şartlarının açıkça ilan edilmesi ve adil rekabetin sağlanması hedefleniyor.

Taşıt Ön Değerlemelerine Yönelik Kurallar


Elektronik ortamda yapılan taşıt ön değerlemelerinde alıcıların yanıltılmasını önlemek amacıyla, verilen ilk teklif ile nihai teklif arasındaki farkın %5’i aşmaması ve tekliflerin 24 saat geçerli olması şartı getirildi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.