ÖTV zammı sonrası satışlar kesildi. 2. elde rüzgar yine tersine döndü
Türkiye otomotiv sektöründe uzun süredir beklenen yeni özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi, Cumhurbaşkanlığı kararı ile hayata geçirildi.
YÜZDE 70 ÖTV ARTIŞI
En düşük ÖTV oranı, yüzde 70 olarak yürürlüğe girdi. Ayrıca, yüzde 75, yüzde 90, yüzde 100 ve yüzde 170 gibi yeni oranlar hayata geçirildi. Öte yandan, plug-in hibrit otomobillerde en düşük ÖTV oranı yüzde 30’dan yüzde 45’e çıkarıldı.
ELKTRİKLİ OTOMOBİLLER
Elektrikli otomobillerde ise en düşük oran yüzde 10’dan yüzde 25’e çıktı. Yeni sistemin dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise bugüne kadar vergi oranlarında 1,6 litre motor hacmi eşik görevi görürken, artık bu hesaba 1,4 litre motor hacminin de dâhil edilmesi olarak gerçekleşti.
CİDDİ FİYAT ARTIŞLARI PİYASAYI SARSTI
Yeni ÖTV matrah düzenlemesi bazı giriş seviyesi modellerde küçük indirimlere sahne olurken, orta ve üst segmentte ciddi fiyat artışları beraberinde getirdi.
SEKTÖRDE ÖTV TEDİRGİNLİĞİ
Uzmanlara göre tüketici mağdur ediliyor. Sektörün uzun vadeli bir vergi sistemine geçilmesi gerekiyor.
Kredi erişim zorlukları ve yüksek vergilendirme politikalarının satışları sınırlandırıyor.
Mevcut yüksek vergilendirme yapısının tüketicilerin araç sahibi olmasını zorlaştırıyor. Bu da iç pazarın büyümesini engelliyor.
FİYAT LİSTELERİ YAYINDAN KALDIRILDI
ÖTV artışı ile otomotiv markalarında fiyat listesi telaşı başladı. Pazarda aktif şekilde satış yapan birçok marka, resmî internet sitelerindeki fiyat listelerini kaldırdı.
İKİNCİ EL PAZARI GERİLİM-SATIŞLAR DURDU
Vergi artışı, yalnızca sıfır araç pazarını değil, ikinci el piyasasını da doğrudan etkiledi. Sıfır araçların zamlanmasıyla birlikte ikinci elde fiyatları daha da yukarı yönlü hareket ediyor. Bu yüzden satışlarda duraksama yaşanıyor.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.