Türkiye Sarı Taksi Sorununu Tartışıyor, ABD Şoförsüz Taksilerle Geleceği Yaşıyor

Türkiye Sarı Taksi Sorununu Tartışıyor, ABD Şoförsüz Taksilerle Geleceği Yaşıyor
Türkiye’de bitmek bilmeyen sarı taksi sorunu tartışılırken ABD’de yapay zeka destekli şoförsüz taksiler yorulmak bilmeden çalışmaya devam ediyor.

Türkiye’nin gündeminde özellikle büyük metropollerde yaşanan sarı taksi problemleri varken dünyanın öbür ucu olan Amerika Birleşik Devletlerinde taksiler şoförsüz hizmet vermeye başladı. Sahip oldukları sensör ve bilgisayarlarla yüzde yüz otonom bir şekilde hareket eden bu taksiler insan şoförlerin sahip olmadığı niteliklerle sektörün geleceğine ışık tutuyor.

bha-haber-ici-81.jpg

Yorulmuyor, acıkmıyor, susamıyor

İstanbul’da yaşanan taksi probleminin çözüm yolları hale aranırken okyanus ötesinde Amerikalı şirket General Motors (GM) sektörün altını üstüne getirecek yepyeni bir girişimle ortaya çıktı. GM’nin girişimi olarak ortaya çıkan Cruise şirketi günlük hayatta kullandığımız fosil yakıtlı arabalara sensör ve bilgisayarların entegre edilmesiyle 7/24 çalışan, acıkmayan, susamayan, maaş almayan ve sigorta istemeyen insansız taksiler üretiyor. Sahip olduğu yapay zeka yazılımıyla kameraları ve sensörleri sayesinde gördüklerini hafızasına atarak unutmayan ve sürekli öğrenen bu araçlar yıllar içinde taksicilik mesleğini tarihin tozlu raflarına kaldırmaya aday.

bha-haber-ici-82.jpg

6 milyar dolara satın alınmıştı

Alanında öncü ve lider konumunda yer alan Cruise şirketi kurulduğu 2013 yılından üç senen sonra Amerikalı otomotiv devi General Motor’s tarafından 8 milyar dolara satın alındı. Her geçen yıl GM tarafından daha fazla yatırım alan şirket sadece 2024 yılında 850 milyar dolardan fazla destek aldı. İnsanın hata faktörünü makinelerin kusursuzluğuyla kusursuzluğuyla değiştirmeyi hedefleyen şirket yolcular için daha güvenli bir yolculuk hizmeti sunuyor.

bha-haber-ici-83.jpg

Son bir yıldır ABD’nin San Francisco eyaletinde kullanılan full otonom araçlar uzun bir test döneminin sonunda kullanıma açıldı. Şimdilik gecenin 22.00-5.30 saatleri arasında kullanıma açık olan bu araçlar şehir içi seyahate yeni bir soluk getiriyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.