HEDEF 2020’DE DE REKOR KIRMAK
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 2019 yılında Konya’nın ihracat rekoru kırdığını belirterek 2020 yılında da hedeflerini yüksek tuttuklarını belirtti. Konya’nın güzel bir performans sergilediğini söyleyen Başkan Öztürk, 2020 hedefi olarak 2.2 milyar doları hedeflediklerini aktardı. Başkan Öztürk yaptığı açıklamada; “2019 yılında Konya ihracat noktasında çok güzel bir performans gösterdi. İlk defa 2 milyar doları geçtik. Bu yaklaşık yüzde 11, 11 buçuk seviyesinde bir artışa karşılık geliyor. 2020 yılında da 2.2 milyar dolar bir ihracat hedefimiz var ve ümit ediyorum 2019 hedeflerimizi yakaladığımız gibi 2020 hedefini de yakalayacağız” ifadelerine yer verdi.
“YENİ PAZAR HEDEFİMİZ GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİ”
Ticari partnerlerin uluslararası siyasi gelişmelere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Başkan Öztürk, “Konya’nın 2019 yılında en önemli ticari partnerleri Irak, Almanya ve İngiltere’ydi. Bunlar değişik dönemlerde değişim gösterebiliyor. Uluslararası siyasi gelişmeler, Türkiye’nin ülkelerle yaşadığı siyasi olumlu yada olumsuz gelişmeler Türkiye’nin partnerlerini belirlediği gibi Konya’nın da partnerlerini belirliyor. Bir taraftan mevcut yoğun ihracat yaptığımız Irak, Almanya, İngiltere, Cezayir gibi ülkelere ihracatı daha da artırmaya çalışırken aslında beraberinde yeni pazarlar ve yeni ülkeler kazanmak istiyoruz. Bu konuda ki en önemli hedef ülkeleri Güney Amerika ülkeleri. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
AÇILAN ŞİRKET SAYISI KAPANAN ŞİRKET SAYISINDAN FAZLA
Konya’da 2019 yılı rakamları baz alındığında açılan şirket sayılarında artış olduğunu belirten Başkan Öztürk, sayısal verileri aktardı. “2019 yılını değerlendirdiğimizde kapanan şirketten daha çok açılan şirket olduğunu görüyoruz. Kurulan şirket sayısı bin 618, kooperatif sayısı 39 ve ticari işletme sayısı 530’dur. Kapanan şirket rakamları ise 201, kapanan kooperatif sayısı 29 ve 372 terk görünüyor. Bütün kalemlerde Konya’da 2019 yılında açılan şirket sayısının kapanan şirketlere göre artış gösterdiğini aktarıyor.”
“ÜYELERİN 2019 YILINDA EN BÜYÜK SIKINTISI FAİZ OLDU”
Ticaret Odası’nın kurumsal anlamda herhangi bir sorununun olmadığını belirten Başkan Öztürk konunun üye sorunları bazında değerlendirmeye alınması gerektiğini söyledi ve ekledi; “KTO’nun kurumsal anlamda bir sıkıntısı yok. Bizler anayasal çerçevede kurulmuş bir meslek örgütüyüz. Ancak üyelerimiz anlamında sıkıntılarını kendi sıkıntılarımız olarak değerlendirebiliriz ki üyelerimizin 2019 yılındaki en büyük sıkıntısı faiz artışlarıydı. O da yavaş yavaş düşmeye başladı” dedi.
“HEDEF DAHA FAZLA YABANCI ZİYARETÇİ”
Başta tarım fuarı olmak üzere çok başarılı fuarlar yapıldığını söyleyen Öztürk, 2019 yılında yaşanan ekonomik dalgalanmaya rağmen korunmayı başardıklarını belirtti. Öztürk, “2020 yılında 2019 yılından bir miktar daha iyi bir performans bekliyorum. Fuarlara Türkiye içerisinden 300 bin üzerinde ziyaretçi alıyoruz. Yurt dışından gelen ziyaretçi sayısı geçen yıl ilk defa bini geçti. Bizim de en önemli hedefimiz tarım ve makine fuarında özellikle daha fazla yabancı ziyaretçi alabilmek olacak” diye konuştu.
“BU YIL İÇERİSİNDE FAALİYETE GEÇİRMİŞ OLURUZ”
Mesleki Eğitim Projesi hakkında da bilgi veren Öztürk, “Mesleki Eğitim Projesi uzun süredir devam eden proje. Binamız bitti hocalarımızı aldık ve atölyeleri kurmaya başladık. Birkaç ay içerisinde aktif bir şekilde faaliyete geçirmiş olacağız. Kompleksin içerisinde model fabrika, dijital dönüşüm merkezi fabrikamız var. İnşaatları devam ediyor. Bu yıl içerisinde hem model fabrika, hem dijital dönüşüm hem mesleki eğitim merkezini faaliyette geçirmiş oluruz” dedi.
“İLK HEDEFİMİZ İHRACATI ARTIRMAK”
Konya Ticaret Odası’nın 2020 yılı hedeflerinden Bahseden Öztürk, ilk başta ihracatı artırmaya yönelik faaliyetlerin geleceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “2020 yılında Konya’nın ihracatını artırmaya yönelik olarak birçok faaliyette bulunacağız. Dış ticareti artırmaya yönelik çabalarımız devam edecek. Üyelerimizin problemlerini çözmek için çalışacağız. Üyelerimize kapasitesini artırmaya yönelik olarak eğitim akademisi açtık. Fuar alanındaki teknoloji kampüsünün içerisinde de dış ticaret merkezimiz açmıştık. Aktif bir şekilde devam edecek. E ticarete yönelik büyük bir firmaya anlaşma sağladık. Ve daha bir çok planlamamızı KTO olarak sürdüreceğiz.”
Konya Model Fabrika’da herhangi bir gecikmenin söz konusu belirten Öztürk, Model Fabrika’nın Konya, Bursa ve Antep’te eş zamanlı açılacağını söyledi. Ticarete atılmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Öztürk, en önemli unsurun ticarete ve konuya hakim olunması gerektiğini ifade etti. (Ayşegül Ertul)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.