1 çay kaşığı tüketildiğinde beyne direkt etki eden baharat! Hafızayı uçuruyor
Kızartılmış gıdalar ve alkol gibi ürünlerden uzak durmak, beyin sağlığımızı korumak için gereklidir. Beyin sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli alışkanlıklardan biri, günlük yeterli miktarda su içmektir.
Su, vücudumuz için olduğu kadar beynimiz için de önemlidir. Çünkü su içmediğimizde, vücudumuzda ilk etkilenen organlardan biri beyindir. Bu nedenle, öncelikle günde en az 8-10 bardak su içmemiz gerekmektedir.
Beynimizin sağlıklı çalışması için asla ihmal etmememiz gereken bir diğer önemli nokta da yeterli ve dengeli beslenmedir. Ayrıca içerdikleri vitamin ve mineraller nedeniyle beyin sağlığının korunmasında ayrı bir öneme sahip olan bazı besinleri düzenli olarak tüketmemiz de beyin ve hafıza sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Eskiden ileri yaşlarda görülen bunama gibi sorunlar artık daha genç yaşlarda da görülebilmektedir.
HAFIZA DOSTU YİYECEKLER
Beyni koruyan ve hafızayı geliştiren 11 besin bulunuyor.
Orman Meyveleri
Yaban mersini, çilek ve böğürtlen orman meyveleri son derece besleyicidirler, iltihabı azaltabilir ve beyin hücrelerini koruyabilirler. Araştırmalara göre yaban mersini en etkili olanıdır ancak çilek, siyah kuş üzümü, böğürtlen, dut ve ahududu da beyin sağlığı üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
Ceviz
Beyin üzerinde iyi çalışan pek çok kuruyemiş türü, beyni oksidatif stresten (vücutta hücre ve doku hasarına yol açabilen bir dengesizlik) koruyan E vitamini bakımından zengindir. Ceviz özellikle hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardımcı olur. Cevizin yanı sıra beyin sağlığı için en iyi kuruyemişler antep fıstığı, badem ve fındıktır.
Somon
İnsan beyninin neredeyse yüzde 60'ı yağdan oluşur, bu nedenle iyi çalışması için çok miktarda sağlıklı yağa ihtiyacı vardır. Somon, son derece iyi ve sağlığa faydalı balık türlerinden biridir.
Yumurta
Yumurtalar kahvaltıların vazgeçilmezidir ve sinirlerin ve beynin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel besinler açısından zengindir.
Sebzeler
Sebzeler, sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, beyni bilişsel gerilemeden koruyan yüksek düzeyde besin içerir. Yapılan araştırmalar, günde bir porsiyon yeşillik yemenin yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlattığını gösteriyor. Ispanak, lahana, marul ve roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler diyetten eksik edilmemelidir.
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği son derece sağlıklıdır ve çinko bakımından zengindir, bu da beyin hücreleri arasındaki iletişimi düzenlemeye yardımcı olur.
Kahve
Kahvedeki kafein daha iyi konsantrasyon, daha iyi ruh hali, artan enerji ve bilişsel düşüşün önlenmesi ile ilişkilidir. Ancak aşırı alım mide tahrişine, baş ağrısına ve uykusuzluğa neden olabileceğinden kafein ölçülü tüketilmelidir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın hafızayı ve dikkati geliştirdiği gösterilmiştir. Bu kısmen kafeinden kaynaklanır, ancak yeşil çay ayrıca L-theanine adlı bir bitki kimyasalı içerir ve bu da kişinin daha sakin ve daha az gergin hissetmesini sağlar.
Portakal
Portakallar, ruh hali ve hafızada çok önemli bir rol oynayan C vitamini açısından zengindir. Ayrıca biber, çilek ve brokoli de bu vitaminden zengindir. C vitamini felç, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve Huntington hastalığına karşı koruma sağlar.
Zerdeçal
Zerdeçalın bir takım sağlık yararları vardır ve Alzheimer hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur. Araştırmalar ayrıca zerdeçalın hem hafızayı hem de konsantrasyonu iyileştirebileceğini göstermiştir.
Bitter Çikolata
Bitter çikolatalar sütlü ve beyaz çikolatadan çok daha sağlıklıdır. Bitter çikolata, iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere sahip bitki maddeleri içerir. Bitter çikolata hafızayı, beyne giden kan akışını ve oksijen seviyelerini iyileştirir.
MUCİZE BAHARAT
Ensonhaber'de yer alan bir içerikte; Beyne iyi gelen hafıza dostu bitkilerin listesi paylaşıldı. Bu bitkiler şu şekildedir;
Biberiye esansiyel yağı
Biberiye esansiyel yağı, bilişsel işlevleri geliştirmek ve dikkat ve konsantrasyon seviyelerini geri kazandırmak için mükemmeldir. Genellikle bir hafıza otu olarak adlandırılır. Etkileri esas olarak beyin yaşlanmasını yavaşlatan antioksidan ve iltihap önleyici aktiviteden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalar, biberiye özütünün beyin fonksiyonu üzerindeki etkisini göstermiştir. Biberiye esansiyel yağının birkaç dakika çevreye dağılmış şekilde solunması, konsantrasyonu ve hafızayı geliştirmek ve zihinsel stres anlarında hafızayı eski haline getirmeye yardımcı olmak için yeterli olacaktır.
Biberiye esansiyel yağı, iki damla esansiyel yağı bir çay kaşığı bal ile karıştırarak ağızdan da alınabilir. Bu, odaklanmaya ve çalışmaya yardımcı olur, konsantrasyonu artırır ve enerji verici bir etkisi vardır.
Yaşlı hastalarda Alzheimer ve bilişsel dejenerasyona karşı koymada biberiye özütünün etkisine dair umut verici çalışmalar da vardır. Biberiye, büyük dikkat gerektiren anlarda konsantrasyonu artırmak ve bilişsel işlevleri desteklemek için bitki çayı olarak da alınabilir.
Isırgan
Isırgan, kalp sağlığı için mükemmeldir ve bu nedenle hafıza ve konsantrasyon sorunları üzerinde de etkisi vardır. Hücre bozulmasını yavaşlatan ve hücreleri koruyan, böylece kalp ve damar hastalıklarının bir nedeni olan hücre zarının dejenerasyonunu önleyen güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir.
Zerdeçal
Zerdeçal, her zaman çeşitli rahatsızlıkları, özellikle de mide ve karaciğer sorunlarını gidermek için kullanılan bir bitki olmuştur. Ancak son yıllarda, daha derinlemesine yapılan çalışmalar zerdeçalın antioksidan özelliği sayesinde oksidatif hasarı azalttığını ve yaşlanma ile ilişkili bilişsel işlevleri önlediğini gösteriyor. Özellikle zerdeçal ve karabiber tüketiminin, kronik stresin neden olduğu bilişsel bozukluklara ve oksidatif hasara karşı korumada faydalı olduğu gösterilmiştir.
Evet bu bitkiler beyne iyi gelmekte. Aynı zamanda da hafızayı geliştirmektedir.
Kaynak: bbnhaber.com.tr, artigercek.com