Gündemde gıda zehirlenmeleri var ve vatandaş midesi bulanır bulanmaz soluğu acil serviste alıyor.

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEKİ BU ARTIş NEDEN?
Gıda zehirlenmeleri vakalarındaki artışlar endişeleri de genişletirken uzman isimler son aylardaki artışa dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Alp Batuhan Öztürk ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayşegül Akçebe vatandaşların tükettikleri besinler sonrası başvurularının arttığına dikkat çekti.
İŞTE ZEHİRLEYEN GIDALAR
Hastaların genellikle ishal, bulantı, kusma, halsizlik şikayetiyle başvuru yaptıklarını belirten Öztürk "Özellikle yazın sıcak havalarda bekleyen yiyeceklerde görüyoruz, kışın da daha çok dışarıda satılan midye, kokoreç son zamanlarda kumpir, beklemiş pilav, makarnalar, kremalı, soslu tavuklar bizim için etken maddelerin bulaştığı ürünler” diyerek uyardı.

“HOCAM zEHİRlENDİM Mİ?”
Zehirlenme bulgularının birkaç gün sonra da kendini gösterebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Ayşegül Akçebe, şunu söyledi: “Acil servise başvuru sıklığını artırmış durumda. Herkeste ‘Hocam ben zehirlendim mi?’ bu soru var. Öncelikle paniği gidermeye çalışıyoruz, bir yandan da tedavi ediyoruz".

Tavuk, salam, sosis, sakatat gibi gıdalara dikkat
Akçebe şöyle uyardı: Son kullanma tarihleri geçmiş, pişirilmeleri, tüketimleri de bazen düzgün olmayabiliyor. Bugün pişirdik mesela 2 gün sonra yiyoruz, saklama şartlarımız iyi değilse özellikle et, tavuk, balıkta fazlaca zehirlenme görebiliyoruz. Özellikle midye gibi deniz ürünlerine, balıklara dikkat edilmesi lazım, sakatatlar çok önemli bir nokta. İşlenmiş gıdalar, salam, sosis gibi gıdalara da dikkat etmemiz lazım. Ne gibi hastalar dikkat etmeli; çok önemli bir konu, özellikle yaşlı, çocuk, ek hastalığı olan, immünsüpresif olan hastaların dikkat etmesi lazım. Kumpirde patatesten dolayı değil ama içinde ne var mesela; kaşar, süt ürünü, hangi şartlarda yapıldı, saklandı? İşlenmiş gıdalar; salam, sosis, ketçap, mayonez var. Bunların saklama şartları, son kullanma tarihlerinin geçip geçmediği çok önemli. Midye de bozulmaya biraz daha elverişli bir besin, yine dikkat etmemiz lazım.
