KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4505 %0.07
49,1344 %0
9.286,32 % 0,79
Ara
BBN Haber Sağlık Acil servisler doldu taştı: "Hocam ben zehirlendim mi?"

Acil servisler doldu taştı: "Hocam ben zehirlendim mi?"

Vatandaş yediklerinden kaygılı.. Uzm. Dr. Ayşegül Akçebe, “Acil servise başvuru sıklığını artırmış durumda. Herkeste ‘Hocam ben zehirlendim mi?’ bu soru var. Öncelikle paniği gidermeye çalışıyoruz, bir yandan da tedavi ediyoruz" dedi. İşte detaylar...

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Gündemde gıda zehirlenmeleri var ve vatandaş midesi bulanır bulanmaz soluğu acil serviste alıyor. 

Uzman isim midyelerdeki zehirlenme tehlikesine dikkat çekti

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEKİ BU ARTIş NEDEN?

Gıda zehirlenmeleri vakalarındaki artışlar endişeleri de genişletirken uzman isimler son aylardaki artışa dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Alp Batuhan Öztürk ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayşegül Akçebe vatandaşların tükettikleri besinler sonrası başvurularının arttığına dikkat çekti.

İŞTE ZEHİRLEYEN GIDALAR

Hastaların genellikle ishal, bulantı, kusma, halsizlik şikayetiyle başvuru yaptıklarını belirten Öztürk "Özellikle yazın sıcak havalarda bekleyen yiyeceklerde görüyoruz, kışın da daha çok dışarıda satılan midye, kokoreç son zamanlarda kumpir, beklemiş pilav, makarnalar, kremalı, soslu tavuklar bizim için etken maddelerin bulaştığı ürünler” diyerek uyardı.

“HOCAM zEHİRlENDİM Mİ?”

Zehirlenme bulgularının birkaç gün sonra da kendini gösterebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Ayşegül Akçebe, şunu söyledi: “Acil servise başvuru sıklığını artırmış durumda. Herkeste ‘Hocam ben zehirlendim mi?’ bu soru var. Öncelikle paniği gidermeye çalışıyoruz, bir yandan da tedavi ediyoruz".

Tavuk, salam, sosis gibi gıdalara dikkat!

Tavuk, salam, sosis, sakatat gibi gıdalara dikkat

Akçebe şöyle uyardı: Son kullanma tarihleri geçmiş, pişirilmeleri, tüketimleri de bazen düzgün olmayabiliyor. Bugün pişirdik mesela 2 gün sonra yiyoruz, saklama şartlarımız iyi değilse özellikle et, tavuk, balıkta fazlaca zehirlenme görebiliyoruz. Özellikle midye gibi deniz ürünlerine, balıklara dikkat edilmesi lazım, sakatatlar çok önemli bir nokta. İşlenmiş gıdalar, salam, sosis gibi gıdalara da dikkat etmemiz lazım. Ne gibi hastalar dikkat etmeli; çok önemli bir konu, özellikle yaşlı, çocuk, ek hastalığı olan, immünsüpresif olan hastaların dikkat etmesi lazım. Kumpirde patatesten dolayı değil ama içinde ne var mesela; kaşar, süt ürünü, hangi şartlarda yapıldı, saklandı? İşlenmiş gıdalar; salam, sosis, ketçap, mayonez var. Bunların saklama şartları, son kullanma tarihlerinin geçip geçmediği çok önemli. Midye de bozulmaya biraz daha elverişli bir besin, yine dikkat etmemiz lazım.

Gıda zehirlenmelerindeki artış sonrası endişe de arttı
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *