Aman dikkat! Karpuzda salmonella tehlikesi

Aman dikkat! Karpuzda salmonella tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyorlar.

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz hemen her sofrada tüketiliyor.

Ancak bazı kritik konulara dikkat edilmediğinde zehirlenmeye de yol açabiliyor.

Uzmanlar bu tip zehirlenmelerin basit önlemlerle engellenebileceğine dikkat çekiyorlar.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz kesilmeden önce kabuğunun temizlenmesi gerektiğine şu sözlerle vurgu yaptı: "Benim önerim, karpuzun özellikle kesilmeden önce sıcak, ılık, sabunlu bir suyla kabuğunun temizlenmesi lazım ki bakterilerinden arındıralım. Aksi halde bıçakla yapılan kesim sırasında kabuktaki bakteriler bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabilir."

SALMONELLAYA DİKKAT

Türkiye Gazetesi'ndeki habere göre besin zehirlenmesine yol açan salmonella bakterisi de sıcak mevsimlerde sıkça görülüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

"Salmonella bakterisi, sıcağı seven, nemli ortamı seven bir bakteri olduğu için sıcakta çoğalması artıyor" diyen Öztürk bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi semptomlar görüldüğünde kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.