KONYA HABER
Konya
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Sağlık Bağışıklığı güçlendiren mucizevi sebze: Turp

Bağışıklığı güçlendiren mucizevi sebze: Turp

Turp, içerdiği yüksek C vitamini ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, sindirim sistemini düzenler, kansere karşı koruyucu etkiler sunar ve farklı çeşitleriyle sağlığa pek çok fayda sağlar.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Turp, sağlık açısından sayısız faydaya sahip, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebze. Özellikle içerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar. Turp, farklı türleri ve sağlık üzerindeki etkileri ile öne çıkar.

Turpun sağlığa birçok faydası var. Bunlardan en önemlileri ve birebir şifa olan sağlık durumları şunlar;

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye birebir etki sağlıyor. Turp, içeriğindeki C vitamini ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur. Öksürük ve bronşit hastalıklarında düzenli tüketildiğinde şifa kaynağı olur. Turp, öksürük kesici özellikleri sayesinde soğuk algınlığının semptomlarını hafifletir ve bronşite karşı faydalı olur. Kabızlık sorunu çeken kişilerin sindirim sitemini çalıştırır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık problemine iyi gelir. Mucizevi şifalarından biri de kanseri önleyici olması. Turp, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Son olarak ise içerisindeki lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi veriyor.

turp-dilim.jpg

Turpun çeşitleri nelerdir?

Turpun çeşitli türleri bulunur. Her türün kendine özgü sağlığa faydaları olan kırmızı ve beyaz turp olarak ikiye ayrılır.

Kırmızı Turp: Genellikle yemeklerde tercih edilen kırmızı turp, antioksidan özellikleri ile hücre hasarını önler, yaşlanmayı geciktirir ve kolajen oluşumunu destekler. Ayrıca, kan damarlarını güçlendirir ve diyabet riskinin azalmasına yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında vücuttaki fazla ısıyı alarak serinlik sağlar.

Beyaz Turp: Diğer türlere göre daha uzun yapılı olan beyaz turp, mikroplara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlenmesine neden olur. Ayrıca, diyabet riskini azaltır, cildin canlılığını artırır ve saçları güçlendirir. Beyaz turp, romatizma ve migren ağrılarına iyi gelir, stresi azaltır ve kan basıncını dengeler.

Turpun zararı var mıdır?

Birçok gıda da olduğu gibi turpunda faydalarının yanında zararları var. Fazla tüketildiğinde ishal veya gaz sancısına yol açabilir. Ayrıca, mide problemleri (gastrit, ülser vb.) olan kişilerin turp tüketmemesi önerilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *