Enfeksiyonlara dikkat… Havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonları, grip vakaları artmaya başladı. Uzmanlar bağışıklık kazanılmasında en fayda sağlayan gıdalara dikkat çekerek uyardı. Uzmanlar, özellikle haftada iki kez balık tüketilmesini söyledi.
İŞTE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN O SİHİRLİ GIDALAR
Yoğurt gibi probiyotikler ile soğan ve sarımsak gibi prebiyotiklerin bağırsak sağlığını desteklediğini belirten Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, tüketilmesi gereken gıdaları 3 gruba ayırarak sıraladı. Buna göre;
Birincisi proteinler. Yumurta, et, balık, kuru baklagiller; protein kaynaklarımız her öğünde mutlaka tüketilmeli.

Haftada en az 2 gün balık
İkinci en önemli bağışıklık sistemi kuvvetlendirici Omega-3'ler. Omega-3 yağ asitleri antiinflamatuvar özellik taşıyor. Haftada iki gün mutlaka balık tüketmeliyiz. Mevsim balığına önem vermeliyiz. Balık tüketemeyenler Omega-3 takviyesi alabilir, ceviz, keten tohumu gibi kaynakları da kullanabilirler.

Üçüncüsü C vitamini. Herkesin bildiği bağışıklık sistemi kuvvetlendirici. C vitamini deyince tabii ki aklımıza ilk önce portakal, mandalina gibi narenciyeler geliyor. Günde iki tane portakal, günlük C vitamini ihtiyacımız için yeterli. C vitamini depolanmayan bir vitamin olduğu için kilo kilo portakal, mandalina hastalık döneminde yememize gerek yok. Buna ek aynı zamanda yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, maydanoz, kırmızı ve yeşil bibere de C vitamini kaynağı olarak soframızda mutlaka yer vermeliyiz.

GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU
Günlük 2-2,5 litre su içilmesini öneren Öten “Kırmızı, mor meyveler antioksidan kapasitesi çok yüksek. Vücudumuzdaki atık serbest radikallerin süpürücü etkisini sağlayabilmesi için antioksidan kapasitesi yüksek koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı mor meyveler tüketmek gerekiyor. Bunlar mutlaka beslenmede olmalı” dedi.