KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Sağlık Bakanlık açıkladı: Mantı ve köftede sakatat tespit edildi

Bakanlık açıkladı: Mantı ve köftede sakatat tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimlerinde uygunsuz ürünleri kamuoyuyla paylaşmayı sürdürüyor. Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla yapılan incelemeler sonucu, bazı ürünlerde ciddi ihlaller tespit edildi.

Okunma Süresi: 3 dk

Bakanlığın yayımladığı yeni taklit ve tağşiş listesine göre; mantı, börek, köfte ve kebap yapımında sakatat kullanıldığı belirlendi. Ayrıca, Antep fıstığı ezmesinde gıda boyası kullanımı gibi sahtekarlıklar da listede yer aldı.

Uygunsuz ürünlerde öne çıkanlar: Mantı, köfte ve kebaplarda sakatat kullanımı Antep fıstık ezmesinde gıda boyası.

Vatandaşların sağlıklı gıdaya erişmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler sonrası uygunsuz olan ürünleri ifşa etmeye devam ediyor.

Zaman zaman güncellenen ve yenileri eklenen uygunsuz ürünler listesine yeni markalar ve ürünler girdi. Son yapılan testlerde; antep fıstık ezmesinde gıda boyası, mantı, börek, köfte ve kebap yapımında sakatat kullanımı tespit edildi.

"Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesini güncelleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, 9 yeni markayı daha ifşa etti.

Listede, et ürünü satan restoran ve kasap işletmelerinin kullandığı ürünler tepki çekti.

SAKATAT KULLANIMI ZİRVEDE

Listede dikkat çeken işletmelerden biri Karaman'da hizmet veren Karşıyaka Pide Fırını oldu.

Karşıyaka Pide Fırını, restoran ve online platformlar üzerinden etki ekmek satışı gerçekleştiriyor.

Listeye göre, müessesenin etli ekmek harcında dana eti yerine kalp kullandığı öğrenildi.

Ayrıca, Giresun'un Görele ilçesinde faaliyet yürüten 'Aspava Ocakbaşı Lokantası' da listeye girdi.

Lokantanın, ızgara köfte ve adana kebap harcına kanatlı et karıştırdığı ortaya çıktı.

KAYSERİ MANTISI ADI ALTINDA SAKATAT KULLANDILAR

İstanbul'un Kağıthane ilçesinde bulunan Elle Mantı Börek'in 'Kayseri mantısı' adıyla sattığı mantılardan kanatlı eti ve sakatat (taşlık) kullandığı tespit edildi.

Öz Çardak Cafe de 20 Mart'ta yapılan denetimlerde Kağıthane'den listeye giren bir diğer işletme olarak dikkat çekti.

Listede, satılan kıymalı köy böreğinin içinden taşlık çıktığı kaydedildi.

KASAP KÖFTE İÇİNDEN ÇIKAN PES DEDİRTTİ

Bakanlık tarafından listede yer verilen bir diğer işletme de Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan Mezitli Et-Balık kurumu oldu.

Müşterilerine dana ve kuzu etinden yapıldığı belirtilen kasap köftelerde yürek kullandığını ortaya çıktı.

Ayrıca aynı işletmede adana kebap olarak satılan harcın içinde de kalp eti bulunduğu tespit edildi.

SIZMA VE ZEYTİNYAĞINDA SAHTEKARLIK

Öte yandan listede et ürünlerinin yanı sıra sızma ve zeytinyağı üretiminde tohum yağı kullanımı da dikkat çekti.

Bakanlık, Aydın, Muğla ve İzmir’de üretimi yapılan yağların içine karıştırılan tohum yağlarının, vatandaşa orijinal zeytinyağı adı altında satıldığını belirtti.

Tohum yağı kullanan firmalar ise şöyle listelendi;

-Ayvalık markasının natürel sızma yağı

-Zeybek markasının natürel sızma yağı

-Ege Ayvalık markasının sızma yağı

-Bahçe Egeden markasının riviera zeytinyağı

-Çakır Ada markasının soğuk sıkım sızma zeytinyağı.

SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *