Başıboş sokak köpekleri sebep oluyor! Ölümlere davet açıyor

Başıboş köpeklerinin sebep olduğu Kist Hidratik hastalığı hızla artıyor. Başıboş köpeklerin dışkılarından bulaşan bu hastalık acil müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabiliyor.
Başıboş sokak köpekleri sebep oluyor! Ölümlere davet açıyor

Her gün yeni bir başıboş sokak köpeği saldırısı gündemi meşgul ederken başka bir tehlikenin uyarısı uzmanlardan geldi. Başıboş sokak köpeklerinin ısırması ve saldırması kadar tehlikeli durumlar ortaya çıkarabildiği aktarılan “Kist Hidratik” başıboş sokak köpeklerinin dışkılarından bulaşıyor. Köpeklerin bağırsaklarında yaşayan bir tenya türünün sebep olduğu bu rahatsızlık, çoğunlukla başıboş sokak köpeklerine temas edilmesi sonucu ortaya çıkıyor.

kist-hidratik.jpeg

Ölümcül sonuçları var

Başıboş sokak köpeklerinin sebep olduğu diğer bir sorun olan kuduz gibi insan hayatını tehdit eden bu hastalık, bulaş olduğu zaman kişilerin hayati organlarında tıpkı kanserde olduğu gibi kistlerin ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu kistlerin boyutlarının ise nohut tanesinden çocuk kafası büyüklüğüne kadar olabileceği aktarılıyor. Köpeklerden bulaşan bu parazitin hasta ettiği kişilerin kısa sürede doğru tıbbi müdahale görmemesi durumunda ölümle karşılaşılabiliyor.

kopek-surusu.jpg

Türkiye'de endişe verici artış

Türkiye'de, 2005 yılında 175 kist hidatik vakası yaşanırken 2019 yılında 1867 kişi bu hastalığa yakalandı. Vakaların 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sert yükselişe geçtiği görüldü ve hastalığın 14 yılda 8,8 kat arttığı saptandı. Endişe verici rakamlar başıboş sokak köpeklerinin toplum sağlığına karşı oluşturduğu riski gözler önüne serdi.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum