KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,2624 %0,23
49,1046 %0,43
9.389,73 % 0,80
Ara
BBN Haber Sağlık Binbir derde deva: Konyalıların vazgeçilmezi

Binbir derde deva: Konyalıların vazgeçilmezi

Bir çok hastalığın şifasını içinde taşıyor. Her bölgede yetişmiyor Konyalıların ise mevsiminde favorisi. İşte termiyenin faydaları...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Acı bakla veya Termiye ya da Tirmis binbir derde deva…

Kimine göre atıştırmalık lezzet, kimine göre çerez olan termiye; Akdeniz illerinin özellikle de Konyalıların vazgeçilmez bir besinidir.

TERMİYE NEDİR

Acı bakla adıyla da bilinen bu besin, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde sıkça yetişir ve tüketilir.
Termiye, lupinus baklasının tohumları olarak bilinir. 

Görünümüyle mısır andıran bu faydalı besin, fasulye ailesinden.

termiye nedir

NE ZAMAN YENİr

Tarihin bilinen en eski besinlerinden olarak ifade edilen tirmis, kış aylarında çerez olarak tüketilmekte.

Termiye protein kaynağı olduğu için vegan beslenmesinde de yeri vardır. Vegan tarifler için termiye una dönüştürülüp kullanılmakta.

MISIR'DA MEŞHUR

Yapılan araştırmalara göre Mısırlılar, termiyeyi salamura yapıp daha sonra tüketmek için hazırlıyorlar.

Termiye her mevsim tüketime uygun olan, faydalarıyla sağlığı koruyan bir protein deposu.

Termiye nişasta içermemekte. Bu nedenle diyet beslenmesine de uygun.

Tirmis, Türkiye içinde Antalya ve Konya’da sıkça tüketilir. Isparta da termiyeyi sık tüketen şehirlerden biri.

termiye

Termiyenin Hiç Duymadığınız 7 Faydası

1) Kan Şekerini Dengeler

Termiye şeker hastalığı için önerilen bitkisel koruyuculardan biridir.
Kan şekerinin ideal seviyede kalması için vücudu uyarır.
İnsülin direncini de dengeleyerek aşırı kilo alımına karşı önlem olur.
Diyabet hastalarının düzenli ve ölçülü miktarda termiye tüketmesi önerilir.

2) Vegan Beslenmesinde Protein Kaynağıdır

Tirmis faydaları arasında protein kaynağı olması dikkat çeker.
Güçlü bir protein deposu olan termiye, özellikle de veganlar için önemlidir.
Et kadar güçlü, süt ve süt ürünleri kadar besleyici olan termiye bitkisel yolla protein almak isteyenlere tavsiye edilir.

3) Kas Gelişimine Destek Olur

Kas ve iskelet yapısını korumak için termiye tüketmeniz sağlığınız için iyi olacaktır.
Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun neredeyse %30’unu karşılar.
Yemeklere ve salatalara ekleyerek kemik erimesine karşı önlem alabilirsiniz.
Ayrıca kasılma ve kemik ağrısı için de önerilmektedir.

4) Bağırsakları Temizler

Tirmis bitkisi yüksek oranda lif içerir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların temizlenmesine yardım eder.
Bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olan termiye, bağırsaklarda oluşan parazitlerin de temizlenmesini sağlar.
Kabızlık ve şişlik gibi durumlar için çerez niyetine termiye tüketilmelidir.

5) Tansiyonu Dengeler

Termiyenin kan basıncını dengeleme gücü vardır. Kan basıncı dengelendiğinde tansiyon da kontrol altına alınır.
Tansiyon problemleriniz varsa, sürekli ilaç kullanıyorsanız doktorunuzdan onay aldıktan sonra ölçülü şekilde termiye tüketebilirsiniz.
Termiye tansiyon düşmesini ve birden yükselmesini önleyen bitkisel bir besindir.

6) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Termiye, kalsiyum ve lif içerir. Ayrıca pek çok vitamin ve mineral bakımından da zengindir.
Düzenli termiye tüketen kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü olduğu ifade edilir.
Hastalıklardan uzak bir yaşam diliyorsanız, beslenme listenize termiye eklemelisiniz.

7) Uzun Süre Tok Tutar

Tirmis ara öğünlerde atıştırabileceğiniz bir besindir.
Lif içerdiği için uzun süre tokluk sağlar.
Zayıflamak isteyenlere yardım eden termiye, bağırsak ve mide arasındaki bağlantıyı en güçlü şekilde kurarak tartıdaki rakamların eksilmesine destek olur.
sindirim

Termiye Nasıl Yenir?

Termiye Antalya ve Konya’da tuzlanıp çerez şeklinde tüketilir.
Termiyenin yer aldığı tariflere örnek verecek olursak; bunların en başında haşlandıktan sonra yoğurtla yapılan salata olacaktır.
Haşlanan termiye, baharatla beraber sotelendikten sonra meze halinde tüketilebilir.
Ayrıca salata içine haşlama termiye ekleyerek salatanın doyuruculuğunu ikiye katlayabilirsiniz.
Termiyeyi yemeklere eklemeden önce mutlaka 1 gece öncesinde suda bekletmelisiniz. Suda bekledikten sonra haşlamanız önerilir. Acı tadını ancak bu şekilde hafifletecektir.

BESİN DEĞERİ: 100 gramlık termiye porsiyonunda:

371 kalori
10 gram yağ
15 mg sodyum
1013 mg potasyum
40 gram karbonhidrat
19 gram diyet lifi
36 gram protein
176 mg kalsiyum
4.8 mg C vitamini
4.4 mg demir
198 mg magnezyum

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *