Acı bakla veya Termiye ya da Tirmis binbir derde deva…
Kimine göre atıştırmalık lezzet, kimine göre çerez olan termiye; Akdeniz illerinin özellikle de Konyalıların vazgeçilmez bir besinidir.
TERMİYE NEDİR
Acı bakla adıyla da bilinen bu besin, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde sıkça yetişir ve tüketilir.
Termiye, lupinus baklasının tohumları olarak bilinir.
Görünümüyle mısır andıran bu faydalı besin, fasulye ailesinden.

NE ZAMAN YENİr
Tarihin bilinen en eski besinlerinden olarak ifade edilen tirmis, kış aylarında çerez olarak tüketilmekte.
Termiye protein kaynağı olduğu için vegan beslenmesinde de yeri vardır. Vegan tarifler için termiye una dönüştürülüp kullanılmakta.
MISIR'DA MEŞHUR
Yapılan araştırmalara göre Mısırlılar, termiyeyi salamura yapıp daha sonra tüketmek için hazırlıyorlar.
Termiye her mevsim tüketime uygun olan, faydalarıyla sağlığı koruyan bir protein deposu.
Termiye nişasta içermemekte. Bu nedenle diyet beslenmesine de uygun.
Tirmis, Türkiye içinde Antalya ve Konya’da sıkça tüketilir. Isparta da termiyeyi sık tüketen şehirlerden biri.

Termiyenin Hiç Duymadığınız 7 Faydası
1) Kan Şekerini Dengeler
Termiye şeker hastalığı için önerilen bitkisel koruyuculardan biridir.
Kan şekerinin ideal seviyede kalması için vücudu uyarır.
İnsülin direncini de dengeleyerek aşırı kilo alımına karşı önlem olur.
Diyabet hastalarının düzenli ve ölçülü miktarda termiye tüketmesi önerilir.
2) Vegan Beslenmesinde Protein Kaynağıdır
Tirmis faydaları arasında protein kaynağı olması dikkat çeker.
Güçlü bir protein deposu olan termiye, özellikle de veganlar için önemlidir.
Et kadar güçlü, süt ve süt ürünleri kadar besleyici olan termiye bitkisel yolla protein almak isteyenlere tavsiye edilir.
3) Kas Gelişimine Destek Olur
Kas ve iskelet yapısını korumak için termiye tüketmeniz sağlığınız için iyi olacaktır.
Kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun neredeyse %30’unu karşılar.
Yemeklere ve salatalara ekleyerek kemik erimesine karşı önlem alabilirsiniz.
Ayrıca kasılma ve kemik ağrısı için de önerilmektedir.
4) Bağırsakları Temizler
Tirmis bitkisi yüksek oranda lif içerir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların temizlenmesine yardım eder.
Bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olan termiye, bağırsaklarda oluşan parazitlerin de temizlenmesini sağlar.
Kabızlık ve şişlik gibi durumlar için çerez niyetine termiye tüketilmelidir.
5) Tansiyonu Dengeler
Termiyenin kan basıncını dengeleme gücü vardır. Kan basıncı dengelendiğinde tansiyon da kontrol altına alınır.
Tansiyon problemleriniz varsa, sürekli ilaç kullanıyorsanız doktorunuzdan onay aldıktan sonra ölçülü şekilde termiye tüketebilirsiniz.
Termiye tansiyon düşmesini ve birden yükselmesini önleyen bitkisel bir besindir.
6) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Termiye, kalsiyum ve lif içerir. Ayrıca pek çok vitamin ve mineral bakımından da zengindir.
Düzenli termiye tüketen kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü olduğu ifade edilir.
Hastalıklardan uzak bir yaşam diliyorsanız, beslenme listenize termiye eklemelisiniz.
7) Uzun Süre Tok Tutar
Tirmis ara öğünlerde atıştırabileceğiniz bir besindir.
Lif içerdiği için uzun süre tokluk sağlar.
Zayıflamak isteyenlere yardım eden termiye, bağırsak ve mide arasındaki bağlantıyı en güçlü şekilde kurarak tartıdaki rakamların eksilmesine destek olur.
sindirim
Termiye Nasıl Yenir?
Termiye Antalya ve Konya’da tuzlanıp çerez şeklinde tüketilir.
Termiyenin yer aldığı tariflere örnek verecek olursak; bunların en başında haşlandıktan sonra yoğurtla yapılan salata olacaktır.
Haşlanan termiye, baharatla beraber sotelendikten sonra meze halinde tüketilebilir.
Ayrıca salata içine haşlama termiye ekleyerek salatanın doyuruculuğunu ikiye katlayabilirsiniz.
Termiyeyi yemeklere eklemeden önce mutlaka 1 gece öncesinde suda bekletmelisiniz. Suda bekledikten sonra haşlamanız önerilir. Acı tadını ancak bu şekilde hafifletecektir.
BESİN DEĞERİ: 100 gramlık termiye porsiyonunda:
371 kalori
10 gram yağ
15 mg sodyum
1013 mg potasyum
40 gram karbonhidrat
19 gram diyet lifi
36 gram protein
176 mg kalsiyum
4.8 mg C vitamini
4.4 mg demir
198 mg magnezyum