KONYA HABER
Konya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4444 %0.16
48,9241 %-0.07
9.077,69 % -0,04
Ara
BBN Haber Sağlık Bir dilim çikolata mı bir tas mercimek çorbası mı: Beslenme şeklini değiştir stresi yen

Bir dilim çikolata mı bir tas mercimek çorbası mı: Beslenme şeklini değiştir stresi yen

Beslenme sistemindeki değişiklik psikolojimizi etkiliyor. Peki strese başa çıkmada beslenme alışkanlıklarımız etkili olur mu? İşte detaylar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Stresle başa çıkmanın yolu beslenmeden geçiyor…

Stresten uzak bir yaşamak mümkün mü? 

Uzmanlara göre beslenmek sadece bedeni beslemekle olmuyor. Zihnin de beslenmesi gerekiyor. 

SAKİN YAŞAM

Dünya’da uzun yaşamlarıyla ünlü ‘Mavi Bölgeler’e bakıldığında bu bölgelerde yaşayan insanların ortak noktalarından biri de sakin, ritmik ve amaç odaklı bir yaşam sürmeleri.

STRESİ YENEN SOFRALAR

Stres yönetimini sağladıktan sonra, ikinci büyük adım soframızda başlıyor. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bitkisel proteinlerin uzun ve sağlıklı yaşamda önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. 

Nature Communications dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan geniş çaplı araştırma da bu sonuçları destekler nitelikte. Sidney Üniversitesi’nin 1961-2018 verilerini inceleyerek 101 ülke üzerinde yaptığı araştırmaya göre; nohut, mercimek, bezelye, tofu gibi bitkisel proteinleri daha fazla tüketen toplumlarda, yaşam süresi anlamlı şekilde daha uzun. Bunun nedeni ise bitkisel proteinlerin sadece kas sağlığına değil; kalp, sindirim ve metabolizma sağlığına da katkı sağlaması. Yani tabağınıza ekleyeceğiniz her bir kaşık mercimek, gelecekteki sağlığınıza yapacağınız sürdürülebilir bir yatırım.

BİTKİSEL PROTEİN

Bitkisel proteinlerin kas sağlığına, kalp dostu oluşuna veya sindirim sistemine olan faydalarını biliyoruz. Peki ya stresle mücadelede ve ruh sağlığında oynadığı rol? Özellikle baklagiller, tam tahıllar gibi bitkisel protein kaynakları; sadece protein değil aynı zamanda magnezyum, B vitaminleri, triptofan ve lif açısından da zengin. Bu besin öğeleri, beynin stresle başa çıkma mekanizmalarında ve ruh hali düzenleyici hormonların üretiminde kıymetli rol oynuyor.

RAHATLAMA MİNERALİ

Örneğin triptofan, serotonin üretiminin temel yapı taşıdır. Serotonin ise mutluluk ve sakinlik hissiyle doğrudan ilişkilidir. Bitkisel kaynaklardan alınan triptofan, düzenli ve dengeli beslenmeyle birlikte serotonin seviyelerini destekleyerek, depresyon ve anksiyete riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Günümüzde sıklıkla konuşulan magnezyum ise doğal ‘rahatlama minerali’ olarak tanımlanabilir. Stres anında hızla tükenen bu mineral, bitkisel protein kaynaklarında bolca bulunur. Yeterli magnezyum alımı, hem sinir sisteminde hem de uyku kalitesinin artırılmasında önemli rol oynar.

B6 VE B9

Enerji metabolizmasının en önemli oyuncularından B vitaminleri. Özellikle B6, B9 (folat) ruh sağlığı için önemlidir. Bu vitaminler sinir sistemi fonksiyonlarını destekleyerek, stresin olumsuz etkilerini azaltır. Bitkisel proteinlerin yüksek lif ve prebiyotik içeriği bağırsak sağlığını destekleyerek, bağırsak-beyin ekseni üzerinden ruh halini dengelemeye katkı sağlar. Serotonin hormonunun yüzde 90’ı bağırsaklarda üretildiğini de hatırlatmakta fayda var.

BİTKİ BAZLI BESLENME

Bitki bazlı beslenme, stresle daha güçlü başa çıkmanı sağlayan doğal bir destek. Stresli hissettiğiniz günlerde çareyi sadece bir dilim çikolatada değil; belki de bir tabak mercimekte veya bir kase baklagil salatasında aramak, hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek sürdürülebilir bir alışkanlık olabilir. Baklagil tükettikten sonra şişkinlik ve gaz problemi yaşayanlar için de filizlendirme yönteminin öneminin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Filizlendirme işlemi ile fitik asit ve lektin uzaklaştırıldığı için şişkinlik ve gaz probleminin önüne geçiliyor. Yapılan çalışmalar filizlendirme ile besinlerin vitamin, mineral ve antioksidan kapasitesinin iyileştiğini protein emiliminin arttığını gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *