Bilecikli kadınlar buldu… Nane pekmezi sağlık deposu…

NANE PEKMEZİ HERKESİ ŞAŞIRTIYOR
Yenipazar ilçesinde yaşayan 3 çocuk ve 3 torun sahibi Korkmaz, astım rahatsızlığı nedeniyle kaynatıp suyunu içmek için bir dönümlük bahçesinin 50 metrekarelik alanında nane yetiştirdi.
Nanenin daha uzun ömürlü saklanması için pekmezini yapmaya karar veren Korkmaz ilçedeki kadınların desteğiyle çalışmaya başladı. 1 kilogram naneye 1 litre su ve 1 kilogram şeker ekleyip kaynatan Korkmaz, bu yıl bahçesinde yetiştirdiği nanelerden 64 litre pekmez üretti.

SOSYAL MEDYADAN SATIYORLAR
Korkmaz, 320 mililitrelik şişelere doldurduğu yeşil renkli nane pekmezini sosyal medya aracılığıyla İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Sakarya gibi kentlerden kendisine ulaşanlara kargo aracılığıyla gönderiyor.
Tadıldığında nefesi açan nane pekmezinin şişesini 200 liradan satışı sunan Korkmaz, aile bütçesine katkıda bulunuyor.

ÖZELLİKLE ASTIMA İYİ GELİYOR
Korkmaz, astım rahatsızlığı nedeniyle bahçesinde yetiştirdiği naneleri toplatıp, çay gibi demledikten sonra içtiğini söyledi.
Daha sonra bir yakının tavsiyesi üzerine naneyi uzun süre saklamak için pekmez yapmaya karar verdiğini anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: “Bu yıl bahçemin 50 metrekarelik bölümünde yetiştirdiğim naneleri topladıktan sonra pekmez yaptım. İlçedeki kadınlar da bana destek oldu. 1 kilogram naneden yarım kilogram pekmez çıkıyor. 1 kilogram naneyi, 1 kilogram şeker ve 1 litre suyla kaynattıktan sonra yarım kilo pekmez elde ediyorum. Pekmez kendiliğinden yeşil rengi alıyor. 320 mililitrelik şişelere dolduruyorum.”

“Gelecek yıl daha çok alanda nane yetiştireceğiz”
Korkmaz, nane pekmezinin nefes açma özelliğinin bulunduğunu kaydetti.
Her sabah bir kaşık nane pekmezi yediğine değinen Korkmaz, şunları ifade etti: "Enerjim artıyor, nefesim açılıyor. Torunlarım da `Babaanne pekmezi` diye tüketiyor. Nane pekmezini sosyal medya aracılığıyla İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Sakarya ile Bilecik`in ilçelerinden ulaşanlara gönderiyorum. Bu yıl 64 litre nane pekmezi yapabildim. İnşallah gelecek yıl kadınlarımızla birlikte daha çok tarlada nane yetiştirip pekmez yapacağız. Üretime devam edeceğiz inşallah."
Korkmaz, ilçedeki kadınlarla kekik suyu, lavanta esansı, sirke, gül suyu, çam kozalağı pekmezi ve buğday çiminden uğut tatlısı gibi birçok geleneksel ürünü de yaptıklarını sözlerine ekledi.