KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Sağlık Dikkat! O gıdalar parkinson riskini artırıyor

Dikkat! O gıdalar parkinson riskini artırıyor

Yeni bir araştırmaya göre, düzenli olarak aşırı işlenmiş gıdalar tüketen kişilerde Parkinson hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilir.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Uzmanlar; cips, bisküvi ve paketlenmiş ekmek gibi favori atıştırmalıkların bağırsaklardaki trilyonlarca faydalı bakteriye zarar verebileceğini belirterek uyardı. Bu yararlı bakterilerin zarar görmesi, beyne gönderilen sinyaller aracılığıyla hastalığına özgü hasarı tetikleyebilir.

BEYNİ ETKİLİYOR

Daha önceki araştırmalar da, aşırı işlenmiş gıda tüketiminin, bağırsaklardaki bakteri dengesini bozarak iltihaplanmaya neden olduğunu ve bunun fonksiyonları da dahil birçok sağlık sorununa yol açabileceğini ortaya koymuştu.

King’s College London tarafından yapılan son araştırmada, teşhisi konulan 88 kişi incelendi ve bu bireylerin, sağlıklı katılımcılara kıyasla daha az çeşitli bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca, hastaların bağırsaklarındaki zararlı bakteri seviyelerinin daha yüksek olduğu da belirlendi.

AĞIZDA BULUNAN ZARARLI BAKTERİLERİN BAĞIRSAKLARA TAŞINABİLİYOR

Dikkat çekici bir diğer bulgu ise ağız hijyeninin öncesi dönemde koruyucu etki gösterebileceği yönündeydi. Araştırmacılar, ağızda bulunan zararlı bakterilerin bağırsaklara taşınabildiğini ve bu durumun vücudun genel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Çalışma bulguları, Çinli bilim insanlarının yaptığı başka bir araştırmayla da destekleniyor. Buna göre, günde 11 veya daha fazla porsiyon aşırı işlenmiş gıda tüketen kişilerin Parkinson’a yakalanma riski 2 buçuk kat daha yüksek. Uzmanlar, bu tür gıdalardaki emülgatörler ve tatlandırıcılar gibi katkı maddelerinin, beyinde dopamin üreten nöronlara zarar verebilecek kimyasal reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti.

Ses getiren çalışma, Gut Microbes dergisinde yayımlandı.

, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesi sonucu hareket ve bilişsel yetilerde bozulmalara yol açan dejeneratif bir hastalık olarak biliniyor.

Vakfı’na göre, sindirim sorunları hastalığın en yaygın belirtileri arasında yer alıyor. Özellikle kabızlık, Parkinson teşhisi konan bireylerin yüzde 70’ine kadarında görülüyor ve genellikle hareketle ilgili semptomlardan önce başlıyor.

Uzmanlar, aşırı işlenmiş gıda tüketiminin azaltılmasının, Parkinson riskini düşürebileceğini ve hastalığın bilişsel belirtilerini geciktirebileceğini vurguluyor. NTV

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *