DİŞ İMPLANTI NEDİR?
Hakkında fazlasıyla bilgi kirliliği bulunan implant hakkında BBN Haber’e açıklamalarda bulunan Diş Hekimi İlker Yiğit, “implant uygulaması hastamızın tetkikleri iyi yapıldığı takdirde bir diş çekimi kadar kolay bir operasyondur. Gerekli görüldüğü zaman uygulanmasından çekinilmemesi gerekir” dedi.
Diş hekimliğinde implant nedir?
-İmplant diş eksikliği olan hastalarda çene kemiğine yerleştirilerek eksik dişlerin yerine konulan titanyum içerikli vidalardır. Bazen bir diş eksikliği olan hastalarımızda; köprü dediğimiz boş olan diş yerinin önündeki ve arkasındaki dişlerin küçülterek yapılan protez yerine tek bir implant uygulayarak diğer dişlerin yapısına zarar vermeden diş yapabildiğimiz gibi, bazen de birden fazla diş eksikliğinde ya da hiç dişi olmayan hastalarda sabit protez yapabilmemizi sağlayan materyallerdir. Günümüzde sadece implantın iyi yapılması yeterli değildir. Estetik ve fonksiyon sağlayacak protezlere uygun olması önemlidir. İmplant bir amaç değil, güzel ve kullanışlı bir diş yapabilmek için bir araçtır.
Kime implant uygulaması yapılabilir?
-Diyabet (şeker hastalığı),yüksek tansiyon, kemik erimesi, kalp yetmezliği gibi kontrol altına alınamayan hastalıkları olan kişiler dışında bilinçli ve büyüme gelişimini tamamlamış herkese implant yapılabilir. Sigara içmenin sağlık açısından birçok şeye olumsuz etkeni olduğu gibi implantın başarısına da negatif yönde etkisi vardır. Hastanın ağız hijyeni ve doktorun tavsiyelerini yerine getirip getirmemesi de implantın başarısı için çok önemlidir. İmplantın başarısı için öncelikli olarak hekimin implant uygulamadan önce hastanın anamnezini (başka rahatsızlığı olup olmadığı implanta engel rahatsızlığı var mı bilgileri) iyi alınmalı, radyolojik ve klinik incelemelerinin iyi yapılması gerekmektedir. Radyolojik incelemeler günümüzde artık üç boyutlu CT’lerle daha kolay daha başarılı sonuçlar elde etmekteyiz. Doğru bir teşhis ve planlama başarılı bir tedavinin yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Günümüzde teknoloji o kadar ilerlemiştir ki implant için yeterli kemik olmayan hastalara yapay kemik dediğimiz greftler konularak implant uygulayabiliyoruz.
Niçin diş implantı?
-Diş implantları yerleştirildiği bölgedeki kemik dokusu, çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunduğu için o bölgedeki kemik kaybı önlenir. Bu ne demektir? Normalde bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Şayet diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa bu kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için diş eti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlar alınır.
Çekim bölgesindeki kemiğin miktarını koruyan implanttan başka herhangi seçenek yoktur. İmplantın en büyük özelliklerinden biri ise bitişik dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.
İmplantların yerleştirilmesi için uygulanan tedavi aşamaları nelerdir?
-İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama 3 ila 6 ay beklenir. Bu bekleme süresi “osteointegrasyon” denilen implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir. Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.
İmplantı her dişhekimi yapabilir mi?
-Tüm dünyada ve ülkemizde implant konusunda eğitim almış diş hekimleri yaparlar. İmplant eğitimleri çeşitli kurslarla veya üniversite tabanlı eğitimlerle verilir. İmplant çok titiz ve detayları olan bir konudur. Eğitimde süreklilik gerektirir. Ülkemizde implantları başarıyla yapan birçok diş hekimi mevcuttur. İlgili diş hekimleri bu eğitimleri yurtdışında veya ülkemizde de alarak kendilerini geliştirirler. Artık implantlar genel diş hekimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. İmplant yaptırmak istediğinizde değerlendirmeniz gereken diğer bir konu ise sterilizasyonun tam sağlanmasıdır. Başarılı bir ekiple ve steril bir ortamda yaptıracağınız implantları çok uzun yıllar kullanacağınızdan kuşkunuz olmasın.
İmplant operasyonu sırasında ağrı duyar mıyız?
-Diş implantları lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı duymamanız için kliniğimizde operasyondan sonra şişlik ve ağrı olmaması için bir iğne yapıyoruz bu sayede işlemden sonra hastamızın ağrısı ve şişliği olmuyor.
Çene kemiği olmayanlara implant yapılabilir mi?
-İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinizin zayıf ise bu kısımlara yapay kemik tozları (kemik greftleri) yığılır. Bu yapay kemik zerrecikleri ortalama 6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine konularak da kemik güçlendirilebilir.
İmplant vücut tarafından reddedilir mi?
-Bazı organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. İmplant bazı sebeplerle kemikle kaynaşamayıp düşebilir. Hekiminiz yerine yeniden implant yerleştirecektir.
Kemik grefti nedir?
-Diş implantının başarısı, implantın yerleştirileceği yerde ne kadar kemik miktarı olduğuna bağlıdır. Kemiğin miktarında ve kalitesindeki azalma dişeti problemleri, enfeksiyon ya da travma gibi bir çok faktöre bağlıdır. Fakat bugünkü tekniklerle biz diş hekimleri kemiğin genişliğini ve yüksekliğini arttırabiliriz. Bazı özel tekniklerle kemik yıkım bölgeleri ve anatomik boşluklar(sinüs gibi) doldurulur böylece implantın oturacağı yer hazırlanmış olur. Operasyondan önce klinik muayene ve röntgenleriniz değerlendirilerek kemik greftlerine ihtiyacınız olup Olmayacağı söylenir. Bu çok önemli bir konudur.
Kemik greftleri olarak genelde doğal, sentetik ya da ikisinin karışımı olan materyaller kullanılır. Genelde çok küçük miktarlarda ihtiyacımız olur. Hastaya yine operasyon öncesi yaklaşık ne kadar kullanılacağı ve fiyatı hakkında bilgi verilmelidir. Yapay ya da doğal kemik greftleri kemik miktarını artırmada kullanılan en güvenilir ve etkili yoldur.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
-Sonuç olarak günümüzde implant uygulaması hastamızın tetkikleri iyi yapıldığı takdirde bir diş çekimi kadar kolay bir operasyondur. Gerekli görüldüğü zaman uygulanmasından çekinilmemesi gerekir. Hepinize sağlıklı mutlu haftalar diliyorum…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.