Soğuk kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği olan paça, yaz mevsiminde düğüncülerin kış mevsiminde ise hasta olmak istemeyen vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

KONYA USULÜ PAÇA ÇORBASI
Konya usulü paça çorbası nasıl yapılır? Türk mutfağı denince akla gelen lezzetlerden biri de elbette paça çorbası.
Konya usulü paça çorbası, kelle paçanın lezzetini daha da arttıran teknikleriyle adından sıkça söz ettiriyor.
Konya usulü de bu lezzetli antibyotik çorbanın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız ve paçanın lezzetinde ustalaşmak istiyorsanız, işte bilmeniz gereken 4 tüyo:
Paçayı İyi Temizleyin
Kelle paça çorbasının lezzeti, paçanın temizliğiyle doğru orantılıdır. Paçayı temizlemek için öncelikle iyice yıkayın ve sonra da tüylerinden arındırın. Daha sonra kaynar suya atarak toynağını soyun. Toynağını soyduktan sonra tekrar yıkayarak temizleyin.

PAÇA NE ZAMAN HAŞLANIR
Paça, çorba yapımında önceden haşlanır. Bu sayede, paçanın lezzeti daha da artar ve çorbanın kıvamı da daha yoğun olur. Paçayı haşlamak için öncelikle bir tencereye su koyun ve kaynatın. Daha sonra paçayı ekleyerek yaklaşık 2-3 saat boyunca haşlamasını sağlayın.
BAHARATLAR VE AROMASI
Kelle paça çorbasının lezzeti, baharatlardan da etkilenir. Ancak baharatları dozunda kullanmak çorbanın lezzetini artıran bir unsurdur. Çok fazla baharat kullanmak, çorbanın lezzetini bozabilir. Konya usulü paça çorbasında genellikle tuz, karabiber ve kırmızı biber atılabilir.
ÇORBA NE KADAR PİŞMELİ?
Kelle paça çorbası, uzun süre pişirildiğinde daha lezzetli olur. Bu nedenle çorbayı en az 4-5 saat boyunca pişirmeniz gerekiyor. Ayrıca pişirme süresi boyunca çorbayı ara ara karıştırmanız da önemlidir.

işte Paça çorbası malzemeler
1 kuzu kelle paçası
5 parça ilikli kemik
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
Paça çorbası sosu
1 baş sarımsak
1 su bardağı elma sirkesi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

paça çorbasıNIN HAZIRLANIŞI
Toynaklarından arındırılmış paça soğuk su ile yıkanır.
Bir süre de suyun içinde bırakılır. Suyun rengi dönünce suyu değiştirilir. Bu işlemi 3-4 tekrarlanır. Güzelce yıkanan kuzu paça ve ilikli kemikler bol su konularak düdüklüde haşlanır. Haşlanan kuzu paçanın etleri ayıklanır. Haşlama suyu süzülerek başka bir tencereye alınıp tuzlanır. Haşlanan kemiklerin ilikleri ayrılır. İlikler ve kellenin ayıklanan etleri çorbaya katılır. Terbiyesi için 1 su bardağı süt, 1 yumurtanın sadece sarısı, 3 yemek kaşığı un ve çorbadan alınan 1 kepçe su çırpılır. Burada çorbanın suyundan katmak ısı dengesini koruması için önemlidir. Kaynayan çorbaya karıştırılarak terbiyesi ilave eklenir. Bir taşım kaynayınca ocaktan alınır. Dövülen sarımsaklar sirkeye katılıp karıştırılır ve sosu hazırlanır. Yağda yakılan kırmızı biber ve hazırlanan sarımsaklı sirke ile servis edilir. Afiyet olsun.