DSÖ'den açıklama: M. Çiçeği salgını durdurulabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünü kontrol altına almak amacıyla başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. DSÖ'nün, 14 Ağustos'ta maymun çiçeği virüsünü uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmesinin ardından bu planın oluşturulduğu belirtildi.
Salgınla mücadele için yüz milyondan fazla paraya ihtiyaç var
Açıklamada, Eylül 2024 ile Şubat 2025 dönemini kapsayan altı aylık süreçte, DSÖ ve ortaklarının virüse müdahale etmek için 135 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyacağı ifade edildi. DSÖ’nün bu kapsamda yakında bir fon çağrısı yapacağı da vurgulandı. Planın, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un önerileri üzerine şekillendirildiği ve kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerinin uygulanmasına odaklandığı bildirildi.
Öncelik en çok temas eden gruplara
DSÖ, plan çerçevesinde test ve aşılara eşit erişim sağlanması, virüsün hayvandan insana bulaşmasının en aza indirilmesi ve toplumların salgınla mücadeleye katılımını teşvik etmeyi hedefliyor. Ayrıca, stratejik aşılama çabaları ile son vakaların yakın temaslıları ve sağlık çalışanları gibi en yüksek risk grubundaki kişilerin korunması planlanıyor.
Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki maymun çiçeği salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini belirtti. Salgının kontrol altına alınması için uluslararası kuruluşlar, yerel ve ulusal ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve DSÖ üyesi ülkeler arasında koordineli bir eylem planı gerektiğinin altını çizdi.
Maymun çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte kişilerden bulaşıyor. Virüs, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve ciltte döküntülere neden oluyor. Hastalık genellikle hafif seyrediyor ve antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. DSÖ, virüsün ismini 2022'de ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.