Gemide Mpox paniği! Karantina altına alındı
Arjantin’in Rosario Limanı yakınlarında demirleyen bir gemide, Hindistan vatandaşı olan bir mürettebat üyesinin göğsünde ve yüzünde kist benzeri deri lezyonları tespit edilmesi üzerine, Arjantin Sağlık Bakanlığı acil durum protokolünü devreye soktu. Mürettebat üyesi derhal izole edilirken, gemide bulunan diğer personel de karantina altına alındı.
Brezilya'nın Santos kentinden hareket eden ve Arjantin'in Santa Fe eyaletindeki Parana Nehri'nde demirleyen Liberya bayraklı gemi, San Lorenzo Limanı'na gitmek üzereydi. Ancak, mürettebattaki sağlık durumu nedeniyle seferi askıya alınarak, gemiye sadece tıbbi personelin girişine izin verildi.
Bu olay, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Maymun Çiçeği (mpox) virüsünü son iki yılda ikinci kez küresel bir sağlık acil durumu olarak ilan etmesinin hemen ardından gerçekleşti. Özellikle Afrika’da hızla yayılan yeni varyantın tespiti ve İsveç'te clade 1b varyantının ilk kez Afrika dışında bir ülkede görülmesi, küresel sağlık otoritelerini alarma geçirmişti.
Arjantin daha önce sekiz mpox vakası kaydetmişti, ancak hiçbiri clade 1b varyantına ait değildi. Yetkililer, bu vakayı da yakından izleyerek, halk sağlığını korumak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını belirtti. Gemi, Arjantin'den soya yüklemesi yapmak üzereydi ancak test sonuçları çıkana kadar tüm mürettebat gemide karantinada tutulacak.
Arjantin Sağlık Bakanlığı ve Arjantin Denizcilik Birliği’nin ortak açıklamasına göre, test sonuçları çıkana kadar gemideki tüm mürettebatın sağlık durumu yakından izlenecek. Mürettebatın izole edilmesi, olası bir salgının önüne geçmek için alınan tedbirler arasında yer alıyor.
Maymun Çiçeği nedir?
Maymun çiçeği (mpox), Monkeypox virüsünün neden olduğu nadir bir hastalıktır. Çoğunlukla Orta ve Batı Afrika’da görülen bu hastalık, ilk olarak 1958 yılında laboratuvar maymunlarında tespit edilmiştir, ancak insanlara da bulaşabilir. İlk insan vakası 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedilmiştir.
Belirtileri neler?
Ateşin yükselmesinden birkaç gün sonra deride döküntüler ve lezyonlar görülmeye başlar. Bu lezyonlar önce kırmızı noktalar olarak belirir, zamanla kabarcıklara dönüşür ve kabuklanarak iyileşir. Lezyonlar genellikle yüzde, ellerde, ayaklarda ve genital bölgede görülür.
Mpox'tan nasıl korunmalıyız?
Maymun çiçeği virüsünden korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve enfekte bireylerle temastan kaçınılması gerekiyor. Ellerin sık sık yıkanması, maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanların kullanılması öneriliyor. Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı belirli bir koruma sağlarken, virüs taşıyan kişilerin izole edilmesi ve temas ettikleri alanların dezenfekte edilmesi büyük önem taşıyor. Seyahat ederken hastalık riski olan bölgelere gidiliyorsa, sağlık önlemlerine uyulması virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.