KONYA HABER
Konya
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3823 %0,24
48,8159 %0,44
9.066,26 % -0,11
Ara
BBN Haber Sağlık Gıda ölümleri: Ultra işlenmiş gıdalara karşı acil önlem çağrısı

Gıda ölümleri: Ultra işlenmiş gıdalara karşı acil önlem çağrısı

Bilim insanları uyardı... Ultra işlenmiş gıdaların dünya genelinde geleneksel beslenmeyi geri plana ittiğini, beslenme kalitesini düşürdüğünü ve kronik hastalıkların artışına katkıda bulunduğunu ortaya koydu. İşte detaylar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Gıda ölümleri ve kanser riski…

UZMANLARDAN UYARI

Ultra işlenmiş gıdalar; endüstriyel bileşenler ve kozmetik katkı maddeleri kullanılarak üretilen, çoğu zaman doğal hâlindeki malzemeleri içermeyen ürünler olarak tanımlanıyor. Gazlı içecekler, cipsler ve pek çok mısır gevreği buna örnek gösteriliyor.

TİCARİT GÜÇ Mİ İRADE EKSİKLİĞİ Mİ?

Uzmanlara göre sorun bireylerin iradesizliği değil, güçlü ve küresel ölçekte etkili bir gıda endüstrisi. Araştırma, ultra işlenmiş gıdaların yıllardır pek çok ülkede artış gösterdiğini ortaya koyuyor. ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da günlük enerji alımının yaklaşık yarısı bu ürünlerden geliyor.

ŞEKER VE DOYMUŞ YAĞ

Çalışmalar, bu tür gıdaların aşırı kalori alımına yol açtığını, şeker ve doymuş yağ oranının yüksek, lif ve temel vitamin-mineral değerlerinin düşük olduğunu gösteriyor. 104 uzun süreli araştırmayı içeren derlemede, 92’si ultra işlenmiş gıdaların obezite, tip 2 diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, Crohn hastalığı, depresyon ve erken ölüm riskini artırdığına işaret etti.

Klinik deneyler, bu gıdaların yetişkinlerde günde 500–800 kalori fazladan tüketime yol açtığını, hızlı ve kontrolsüz yeme davranışını artırdığını kanıtladı.

UZMANLARIN Çözüm için önerilerİ NE?

Araştırmacılar, hükümetlerin uygulayabileceği dört temel politika alanı öneriyor:

Ürünlerin düzenlenmesi:

Yeniden formülasyon (şeker yerine tatlandırıcı koymak gibi) yeterli değil. Belirli katkı maddelerine sınır getirilmeli ve ürünlerin işlenmişlik düzeyini gösteren işaretleyiciler tanımlanmalı.

Gıda ortamının düzenlenmesi:

Ambalaj ön yüzüne uyarı etiketleri

18 yaş altını dijital dahil tüm mecralarda gıda reklamlarından koruma

Şekerli içecek ve seçilmiş ultra işlenmiş gıdalara en az yüzde 20 vergi

Okul, hastane ve kamusal alanlarda ultra işlenmiş gıdaların kaldırılması

Market raflarında ultra işlenmiş ürün oranının azaltılması

Şirket gücünün sınırlandırılması: Satış portföyleri izlenmeli, tekelleşmeye karşı rekabet kuralları güçlendirilmeli, vergi düzenlemeleriyle piyasa hakimiyeti engellenmeli.

Tarım ve tedarik zincirlerinin yeniden düzenlenmesi: Mısır, soya ve şeker gibi tek ürün destekleri yerine sağlıklı üretime teşvik sağlanmalı; çevre politikaları beslenme hedefleriyle uyumlu hale getirilmeli.

DÜNYAYA KÜRESEL ÇAĞRI

Uzmanlara göre başarı, eşzamanlı politik paketler ve uluslararası işbirliğiyle mümkün. Araştırma, ultra işlenmiş gıda şirketlerinin tütün ve fosil yakıt endüstrileriyle benzer lobi ve erteleme stratejileri kullandığını vurguluyor.

Çalışma “Acil eylem olmazsa ultra işlenmiş gıdalar yükselmeye devam edecek, sağlığı, ekonomiyi, kültürü ve gezegeni olumsuz etkileyecek. Şimdi harekete geçme zamanı.” değerlendirmesiyle son buluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *