KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9600 %0,61
47,9621 %0,68
4.383,90 % 0,01
Ara
BBN Haber Sağlık Hangisi yenmeli, sonra su içilmeli mi: Türkiye dondurmayı tartışıyor

Hangisi yenmeli, sonra su içilmeli mi: Türkiye dondurmayı tartışıyor

Dondurma paketten mi, açıktan mı yenmeli, dondurma yedikten sonra su içmeli miyiz? Maraş dondurması ile diğer dondurmalar farklı mı? İşte üzerindeki tartışmalar hiç bitmeyen ve yazın serinlemek için en çok tercih ettiğimiz dondurma gerçeği...

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi...

Dondurma protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller içeriyor.

DONDURMA YAPIMINDA KULLANILANLAR

Dondurmada sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel vb, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabiliyor.

Ancak sağlıklı bir dondurma üretiminde kullanılan bu tür katkı maddeleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddelerini içermesi gerekiyor.

BESLEYİCİ AMA TEHLİKESİ DE VAR

Dondurma besleyici değeri yüksek bir gıda. Ancak sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar sağlığı tehdit edebiliyor. O yüzden öncelikle güvenli yerlerden dondurma satın alınması gerekiyor. Sağlıksız üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebiliyor.

PAKET DONDURMA MI AÇIK DONDURMA MI?

Paketlenmiş dondurmalar ile ilgili ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli. İzinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalı. Yanı sıra bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da dikkate alınmalı.

DONDURMAYI ANİDEN YUTMAYIN

Dondurma yerken yavaş yavaş, küçük parçalar halinde ağızda bir süre ağızda bekletildikten sonra yenilmeli. Aksi halde mide kramplarına neden olabilir, bağırsak, bademcik ve mideye zarar verebiliyor.

NE KADAR DONDURMA TÜKETMELİYİZ?

Tüketilen dondurmanın miktarı, kişinin enerji ihtiyacına göre değişiklik gösterebiliyor. Normalde haftada 1-2 kez uygun miktarda dondurma tüketmekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Hatta sağlıklı üretildiğinizden emin olduğunuzda 2 top küçük dondurmayı bazı ara öğünlerde yoğurt ve ayranın yerine tüketmeniz tavsiye ediliyor.

MARAŞ DONDURMASININ ÖZELLİĞİ

Normal dondurma mı, Maraş dondurması m? Kahramanmaraş Dondurmasının en büyük özelliği üretiminde sütü kullanılıyor olması gösteriliyor. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Daha sonra bu süte önce sahlep, ardında şeker katılıyor.

Fotoğraf: İHA

Kaynak: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *