KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Sağlık Hava kirliliğine karşı akciğerlere iyi geliyor

Hava kirliliğine karşı akciğerlere iyi geliyor

Bilim insanları buldu. Yeni araştırmalar, düzenli meyve tüketiminin hava kirliliğinin akciğer fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletebileceğini gösterdi.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Meyve yemek akciğerlerimizi koruyor… Avrupa Solunum Derneği Kongresi’nde (Amsterdam) sunulan çalışmaya göre, günde en az dört porsiyon meyve tüketen kadınlarda, hava kirliliğine bağlı akciğer kapasitesi düşüşü daha az görüldü.

HAVA KİRLİLİĞİ BÜYÜK SORUN

Araştırmayı yürüten İngiltere Leicester Üniversitesi Çevre Sağlığı ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nden doktora adayı Pimpika Kaewsri, “Dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası, DSÖ sınırlarını aşan hava kirliliği seviyelerine maruz kalıyor. Yüksek hava kirliliği, akciğer fonksiyonunda azalma ile yakından ilişkili. Biz de sağlıklı bir diyetin bu olumsuz etkiyi azaltıp azaltamayacağını görmek istedik” dedi.

EN AZ 200 bin kişiyle yapılan analiz

Araştırmacılar, Birleşik Krallık Biobank veritabanındaki yaklaşık 200 bin katılımcının beslenme alışkanlıklarını ve akciğer kapasitesi verilerini (FEV1 — bir saniyede verilen hava miktarı) inceledi.
Katılımcıların hava kirliliğine maruziyeti, özellikle 2,5 mikrometreden küçük partiküller (PM2.5) üzerinden hesaplandı.

Sonuçlara göre, hava kirliliğinde her 5 µg/m³ artış, meyve tüketimi az olan kadınlarda 78 ml’lik, fazla olanlarda ise 57 ml’lik bir FEV1 düşüşüne yol açtı. Bu fark, meyvenin koruyucu bir etki sağlayabileceğini gösteriyor.

O YİYECEKLER Antioksidan etkisiyle koruma sağlıyor

Kaewsri, “Meyve, doğal antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler açısından zengindir. Bu maddeler, kirli havadaki ince parçacıkların neden olduğu oksidatif stres ve iltihaplanmayı azaltarak akciğer fonksiyonlarını koruyabilir,” dedi.

Araştırmada erkeklerin genel olarak kadınlara kıyasla daha az meyve tükettiği de gözlendi. Bu nedenle, koruyucu etkinin sadece kadınlarda belirginleşmiş olabileceği düşünülüyor.

Sağlıklı diyet, çevre politikalarının yerine geçER Mİ?

Torino Üniversitesi’nden Prof. Sara De Matteis, çalışmaya ilişkin değerlendirmesinde, “Sağlıklı, bitki ağırlıklı beslenme hem solunum sağlığı hem de çevresel sürdürülebilirlik için faydalıdır. Ancak sağlıklı gıdaya erişim toplumda eşit değil,” dedi.

De Matteis, bireysel diyet değişikliklerinin yararlı olabileceğini ancak devletlerin hava kirliliğini azaltma sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını vurguladı.

Kaewsri, ilerleyen dönemde beslenme alışkanlıklarının uzun vadeli akciğer fonksiyonlarındaki değişimlere etkisini incelemeyi planlıyor.

Bu çalışma, hava kirliliğine maruz kalan toplumlarda meyve tüketiminin solunum sağlığını korumada önemli bir destek aracı olabileceğini ortaya koyuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *