Havaların soğuması ile eklem ağrıları şikayetleri arttı. Ağrılardan korunma yöntemleri neler?
Sonbaharda güneşe veda ederken rüzgarlar ve soğuk havalar kendini gösterir. Soğuk hava ile grip, nezle gibi hastalıklar kapıyı çalmaya başlar. Ancak soğuk havalar sadece üst solunum yolunu değil; bel, boyun ve sırtı da hedef alarak ağrılara neden olur.
Pek çok insan kış aylarında artış gösteren boyun, sırt ve bel ağrısı gibi şikâyetlerinin hava sıcaklığı ile ilgisinin bulunmadığını düşünmektedir. Fakat soğuk hava aslında omurga ve çevre kas dokularından kaynaklı ağrı gibi sorunlara neden olabilir veya daha da kötü sonuçlara yol açabilir. Soğuk havalarda eklem ağrılarındaki artışı bir nebze de olsa dindirebilmek adına neler yapabiliriz?
Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Burak Kınalı, kışın oluşan ağrıları ve bu ağrılardan korunmak için alınması gereken önlemleri maddeler halinde açıkladı.
“Diyetinize dikkat edin”
Op. Dr. Kınalı, beslenmenin özellikle ağrılar üzerinde önemli etkilerinin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Evlerde daha çok zaman geçirdiğimiz bu aylarda dolaplarımızı daha sağlıklı yiyeceklerle doldurmak uygun olacaktır. Kırmızı etler, kızarmış yiyecekler, şekerler ve işlenmiş nişastalar gibi iltihaplanmaya neden olan yiyeceklerin tüketimini azaltmanız ve gerekli miktarlarda almanız uygun olacaktır. Bunun yanı sıra alkol ve tütün tüketimi de tetikleyicilerin en başında olmakla birlikte mutlaka bırakılmalıdır.”
"Bol bol su tüketin"
Op. Dr. Kınalı sözlerine şöyle devam etti:“Vücudumuz suya ihtiyaç duymaktadır ve özellikle omurga sağlığı açısından günlük uygun dozlarda su tüketilmelidir. Özellikle ileri yaşlarda buna dikkat etmek gerekir. Vücuttaki su miktarını etkileyen bir değer önemli faktör de alkol tüketimidir; Alkollü içecekler sadece sizi kurutmayacak, aynı zamanda depresyon ve anksiyeteyi de kötüleştirerek ağrıların artmasına sebebiyet verecektir.”
“Vücudunuzu sıcak tutun”
“Kış soğuğundan korunmak için giysilerimize dikkat etmek gerekir ve bulunduğumuz mekanları uygun sıcaklıkta tutmak önemlidir. Kapalı alanlarda ısınmayla birlikte oluşabilecek kuru havanın giderilmesi adına hava nemlendiriciler önem arz etmektedir. Aksi takdirde sinüslerdeki olumsuz etkileri ile dokuyu kurutarak enfeksiyonlara daha açık olmamıza sebebiyet verecektir. Mevsim geçişlerinde tetiklenebilecek olan bel, sırt, boyun ağrıları ve disk hernilerine ( fıtık ) bağlı ağrıların artabileceği dikkate alınmalıdır. Yine buna uygun olarak giyinmek rahatsızlıkların tetiklenmemesi adına yardımcı olacaktır.”
“Düzenli olarak güneş ışığına çıkın”
Kış aylarında güneş ışınlarının ülkemize etkisinin azalması ile birlikte, daha sıkı giyinilmeye bağlı olarak vücudumuzla temas eden güneş ışınlarında büyük azalma yaşanmaktadır. Bu durumla birlikte vitamin D düzeylerimiz de azalmaktadır. Bunun önüne geçmek adına özellikle gün içinde güneşli havadan yararlanmaya daha çok önem gösterilmesi gerekmektedir. Güneş ışığı duygu durumunda iyileşmeyi destekleyerek hem verimliliğimizi hem de depresyondan kaçınmamızı sağlayacaktır. Vitamin D üretiminde artışa sebep olan güneş ışığı, gerek omurga sağlığı gerek ağrılar açısından fayda sağlayacaktır. Ayrıca güneş ışığı vücudunuzdaki serotonin hormonunda salgı artışına sebep olarak modumuzu ve ruh halimizi de daha iyiye götürerek ağrılarımızdan uzaklaşmamızı sağlayacaktır.
“Sık sık hareket edin”
“Fiziksel aktivitenin kalp ve dolaşım sistemine olumlu etkilerinin yanı sıra, kaslar ve güçlü kemikler oluşturmamız açısından da değerlidir. Ayrıca osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir. Evde uygulanacak, kişilere özel karın, bel, sırt bölgesi egzersizleri ile günlük hayatımızda iş sırasında daha az ağrı çekmemizi sağlayacaktır. Çalışma koşullarımıza ve duruşlarımıza her daim dikkat etmek en önemli unsurdur.”
“Gün içinde duruşunuz ve oturuşunuz çok önemli”
“Gerek yürürken gerekse otururken dik durmaya mutlaka dikkat etmek gerekir. Uygun sandalye ve bel desteği özellikle oturarak çalışanlar için ideal olacaktır. Uzun süreli oturmak ve ya uzun süreli ayakta kalmak ağrıları artırabilecektir. Aralıklı dinlenmeler veya hareketlenmeler omurga sağlığı açısından daha etkili olacaktır. Bunun yanı sıra ani ve sert hareketlerin yalnızca omurga sağlığı bozulmuş kişilerde değil, sağlıklı bireylerde de sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.”
“Hobi edinin”
Bir hobi edinmek sizi ağrınızdan uzaklaştırır ve vücudunuza doğal bir ağrı kesici olan endorfini salgılar. Mutsuz ve stresli bir beden daha çok gerginliğe ve daha çok ağrılara sebebiyet verecektir.
Yukarıdaki öneriler sağlıklı bireylerde veya rahatsızlıklara bağlı olarak uygun koşullarda fayda sağlayacaktır. Sağlık problemlerinin düzelmesi ve doğru uygulamalar yapılması adına öncelikli olarak mutlaka doktor görüşü alınması daha uygun olacaktır.
Peki, soğuk hava sebepli ağrılar geçmiyorsa ne yapmak gerekiyor?
Kronik (uzun dönem ağrılar) ve ya şiddetli akut ( erken ) dönem ağrılar, bacak ve kol ağrıları, uzuvlarda uyuşukluklar, yanma-batma-üşüme tarzında hissiyatlar, güç kaybı gibi şikayetlerin özellikle mevsim geçişlerinde artış göstermesi çeşitli omurga, omurilik ve ya sinir hastalıklarının habercisi olabilir. Kas ağrılarımızı tetikleyebilecek bu dönemde, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi hastalıklarda da şikayetlerimiz artabileceği için, hastanın şikayetleri doğrultusunda yalnızca cerrahi yöntemler değil ağrıya yönelik çeşitli enjeksiyon tedavileri veya medikal ( ilaç ) tedavilerle bu durumlardan kolayca kurtulmanız mümkün olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki her hastalıkta olduğu gibi bu tarz hastalıklarda da güç kaybı, hissiyat kaybı, idrar ve gaita kaçırma ve şiddetli ağrılar bizi acil cerrahiye sürükleyebilmektedir. Bundan mütevellit tedavi için geç kalmamak adına bir uzman görüşü almak her daim kurtarıcı olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.