Hem kalbi koruyor hem hafızayı güçlendiriyor: Keten tohumunun bilinmeyen faydaları
Keten tohumlarında bol miktarda bulunan alfa-linolenik asit, omega-3 kaynağı içerir. Bu yağ asitleri, beyin sağlığını destekleyebilir, inflamasyonu azaltabilir ve kalp sağlığını koruyabilir.
Alfa-linolenik asit (ALA), omega-3 yağ asitlerinden biridir. Omega-3 yağ asitleri, vücut için esansiyel yağlar olarak kabul edilen ve dışarıdan besinlerle alınması gereken yağ asitleridir.
ALA, bitkilerde bulunan bir omega-3 yağ asidi türüdür ve insan vücudu tarafından yapılamaz, bu nedenle beslenme yoluyla alınması önemlidir.
Keten tohumları, zengin lif içeriği ile sindirim sistemine katkı sağlar. Çözünür ve çözünmez lifler içeren keten tohumları, bağırsak sağlığını koruma, tokluk hissini artırma ve sindirim sürecini düzenleme özellikleri sunar.
Lignan adlı bitkisel bileşikler açısından zengin olan keten tohumları, antioksidan etkileri sayesinde hücresel hasarı azaltabilir ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir.
Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olan keten tohumları, özellikle yemeklerle birlikte tüketildiğinde kan şekeri yükselmesini daha yavaş ve dengeli bir şekilde sağlayabilir.
Ayrıca keten tohumları, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.
Beslenme uzmanları, keten tohumlarını günlük beslenmeye dahil etmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.
Ancak, aşırı tüketim bazı bireylerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Keten tohumlarını tüketirken öğütme veya suya bekletme gibi yöntemler kullanarak sindirilebilirliğini artırmak öneriliyor.
Yani beslenme alışkanlıklarını değiştirmek isteyen bireylerin her zaman bir sağlık personelinin görüşünü alması tavsiye ediliyor.
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir.
Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır.
Fosfor sayesinde hücrelerin oluşması ve kemiklerin korunması sağlanabilir. Bakır ise enerji ve kolajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Tiamin, enerji vererek sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir.
Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.
Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur.
Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar. Bu iki tip lif, sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılması bu lifler sayesinde olur.
Keten tohumu, lignan içeriği sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin tümörlerinin gelişimini engellemede yardımcıdır.
Bu bileşiklerin yeni kan damarları oluşturmasını ve büyümesini durdurabilecek gücü vardır. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini önlemi oranı yüzde 18’dir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.