KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9579 %0,56
47,9309 %0,62
4.401,29 % 0,41
Ara
BBN Haber Sağlık İftarda ne yemeli sahurda ne kadar yemeli? İşte Ramazanda sağlıklı beslenmenin şifreleri

İftarda ne yemeli sahurda ne kadar yemeli? İşte Ramazanda sağlıklı beslenmenin şifreleri

Diyetisyeni Kezban Demirel, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin önemine değinerek, "Besin çeşitliliğini ve porsiyon miktarını kontrol altına almayı başaran bireyler sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilir" dedi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Ramazan geldi. İftarda ne yenileceği sahurda ise ne kadar yenileceği önemli. Sağlığımız açısından uzun süreli aç kalma karşısında ne yapacağız?

ÇORBADAN SONRA 10-15 DAKİKA ARA VERİN

Ramazan’da beslenme uyarısında bulunan Erzincan Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Kezban Demirel, iftarda orucumuzu su, hurma ya da zeytinle açtıktan sonra ılık bir çorba içerek devam edilmeli" ifadelerine yer verdi. Çorbadan sonra mutlaka 10 veya 15 dakika ara verilmesini tavsiye eden Demirel, "Çünkü uzun süre açlık sonrası yemek yemeye başlandığımız için midemizin sindirim yapması için zaman vermemiz gerekiyor" dedi.

KIZARTMADAN UZAK DURUN

Demirel, "Uzun süren açlıklar sonrası iftar yaptığımız için iftarda ağır yiyeceklerden, yağda kızartılmış, çok yağlı ve hamur işi gibi yemeklerden uzak durmayı tavsiye ediyorum. Bu yemeklerin yerine daha sağlıklı yemekler tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.

HAMUR, İŞİ GİBİ AĞIR TATLILAR

"Gün boyu açlıktan sonra kan şekerimiz belli bir seviye de seyrettiği için bir anda yüklenerek yediğimiz anda kan şekerimizin çok hızlı çıkmasına sebep olur" ifadelerini kullanan Demirel "Bundan dolayı çorbadan sonra mutlaka 10 veya 15 dakika ara verilmesini öneriyorum. Sonrasında beslenmeye devam ederken her besin gurubunu içeren sağlıklı bir beslenme tabağı ile devam edilebilinir. İftardan 2 veya 2,5 saat sonra küçük bir ara öğün yapılmasını öneriyorum. Bunlar meyve, kuru yemiş, sütlü tatlı ve meyveli tatlılar gibi hafif öğün tercih edilir. Hamur, işi gibi ağır tatlılardan uzak durulmalı" diye konuştu.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Demirel'in açıklamalarına göre sahurda çok ağır yiyecekler yerine kahvaltılık gibi daha hafif yiyecekler tercih edilmeli. Yumurta, süt, peynir, yoğurt ve yeşilliğinde mutlaka eklendiği tüm besin guruplarını içeren hafif bir öğün yapılmalı. Sahurda kete gibi sadece hamur içeren, karbonhidrat içeren yiyecekler yerine de mutlaka bütün besin guruplarını içeren bir tabak oluşturulmalı. Özellikle iftar ve sahur arasında sıvı tüketimine dikkat edilmeli. En az 2 litre su tüketilmeli, iftar ve sahur arası da 3 litreye tamamlanmalı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *