KONYA HABER
Konya
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Ara
BBN Haber Sağlık İki yılda bir yetişiyor: Çürüyünce yeniliyor ve şifa kaynağı

İki yılda bir yetişiyor: Çürüyünce yeniliyor ve şifa kaynağı

Üvez ağaçları, iki yılda bir meyve veriyor. Toplayıp satışını yapan esnaflar, vitamin deposu bu meyvenin çürümeye başlanınca yendiğini belirterek kilogram fiyatı ise şaşırtıyor. İşte detaylar...

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Sivas'ın yüksek alanlarında kendiliğniden yetişiyor… Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvez meyvesi, tam olgunluğa ulaştıktan sonra bir süre bekletilerek çürümeye bırakılıyor. Bu şekilde tüketilen meyvenin kalp ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler sunduğu düşünülüyor.

İki yılda bir yetişiyor! Herkes bilmiyor, üvez meyvesi çürüyünce yeniyor - 3. Resim

Doğal yetişen ‘süper meyve’ 

Doğal yapısı ve nadir bulunması nedeniyle kıymetli görülen üvez meyvesinin özellikle bağırsak sorunları ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir besin olduğu değerlendiriliyor. Bir yıl aranın ardından olgunlaşan üvez meyvesi, geçtiğimiz yıl ağustos ve eylül aylarında toplanıp çürümeye bırakılmasının ardından bu sezon Sivas’ta tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu 300 liradan satışa sunulan üvez, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

İki yılda bir yetişiyor! Herkes bilmiyor, üvez meyvesi çürüyünce yeniyor - 1. Resim

İki yılda bir yetişiyor

Sivas’ta esnaflık yapan Ahmet Şarkışla üvezin kış meyvesi olduğunu söyleyerek, "Vatandaş vezi aldıktan sonra karanlık bir odaya koyar. 1-2 günde değil, 30 gün boyunca tüketilir. 10 ve 11. aylarda, Tokat - Sivas arasında ve yüksek kesimlerde çıkar. Her köyde bulunmaz. Üvezi kış meyvesi olarak adlandırırız. Yetişkin insanlar üvezi daha iyi bilirler. Soğuk algınlığına, sindirim sistemine ve bağışıklığa da iyi gelir" ifadelerini kullandı.

İki yılda bir yetişiyor! Herkes bilmiyor, üvez meyvesi çürüyünce yeniyor - 2. Resim

Herkes bilmiyor, üvez meyvesi çürüyünce yeniyor

Şarkışla sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 yılda bir yetişiyor. Bir sene bereketli olur, diğer sene daha az yetişir. Olgunlaşınca tezgaha asarız, simsiyah olunca yenir. Bağın tanesi yaklaşık 2 kilogram, vatandaş bunu 1 ayda tüketmeli. Geçen sene bu zamanlarda 150 liraydı, şimdi ise 300 liraya kadar çıktı. Bu yıl dökümü daha az olduğu için fiyatı yükseldi. 500 kilogram çıkan yerde şu an 50 kilogram toplandı"

İki yılda bir yetişiyor! Herkes bilmiyor, üvez meyvesi çürüyünce yeniyor - 3. Resim

ÇEVRE İLLERDEN SİPARİŞ VERENLER VAR

Üvezin sağlık açısından faydalarını anlatan Ahmet Şarkışla, "Özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken üvez soğuk algınlığına, bağışıklığa, yüksek tansiyona, bağırsak hastalığına, kalbe ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Sadece Sivas’tan değil çevre illerden de alanlar oluyor. Vatandaş merak edip geliyor. İkram ediyoruz ve ertesi gün gelip alıyorlar. Bilmeyenler adını öğrensin diye 5 tane etiket koyduk" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *