Kadınlar erkeklere göre neden daha çok yaşıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) raporlarına göre kadınlar erkeklere oranla daha uzun süre yaşıyor.
Kadınlar erkeklere göre neden daha çok yaşıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son raporuna göre, ülkemizde beklenen yaşam süresi ortalama 77.3 yıl olarak hesaplandı. Kadınlarda bu süre 80 yıla çıkarken, erkeklerde ise 74.7 yıl ile daha düşük bir oranda kaldı. Veriler, kadınların erkeklere göre daha uzun yaşadığını gösteriyor.

turkiye-yasam-orani.jpg

Ancak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2021 yılı verilerine baktığımızda, sağlıklı yaşam süresinin genel yaşam beklentisinden daha düşük olduğunu görüyoruz. DSÖ raporuna göre, erkeklerde genel yaşam beklentisi 72.5 yıl, sağlıklı yaşam beklentisi ise 64.5 yıl olarak belirtiliyor. Kadınlarda ise genel yaşam süresi 78.1 yıl iken sağlıklı yaşam süresi 65.9 yıl.

Bu veriler, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşadığını, ancak sağlıklı yaşam beklentilerinin her iki cinsiyette de genel yaşam süresinden oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. Sağlıklı yaşam süresi, bireylerin hayatlarının daha az sağlık sorunu ve kısıtlılıklarla geçirdiği dönem olarak tanımlanıyor ve bu açıdan uzun yaşam süresinden daha kritik bir gösterge olarak kabul ediliyor.

tuik-yasam-suresi.jpg

Yaşam süresi ve sağlıklı yaşam süresindeki bu fark, özellikle sağlıklı yaşam alışkanlıklarının ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Hem erkekler hem de kadınlar için daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için toplumsal farkındalığın artırılması, doğru beslenme, düzenli egzersiz ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması gibi önlemler büyük önem taşıyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum