KONYA HABER
Konya
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Sağlık Kalp sağlığı mideden geçiyor: Kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltan gıdalar

Kalp sağlığı mideden geçiyor: Kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltan gıdalar

Kalbi sevmek mideden geçiyor... Tam tahıllar, meyve, sebze ve baklagiller açısından zengin beslenmenin koroner arter hastalığı riskinin yüzde 44, genel kalp-damar hastalığı riskinin de yüzde 32 oranında düştüğünü ortaya koydu.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

İşlenmiş gıdalar tehlike saçıyor… Son yapılan bir araştırma, işlenmemiş bitkisel gıdaları daha fazla tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin yüzde 44’e kadar azaldığını ortaya koydu. 

BESLENME KALİTESİ ÖNEMLİ

Beslenme kalitesinin kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini inceleyen ve bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olan araştırma, taze ve minimum düzeyde işlenmiş bitkisel besinleri tercih eden kişilerde kalp hastalığı riskinin belirgin şekilde düştüğünü gösterdi.

63 BİN 835 YETİŞKİNİ 9 YIL BOYUNCA İZLENDİ 

The Lancet Regional Health – Europe dergisinde yayımlanan araştırma, NutriNet-Santé halk sağlığı projesi kapsamında Fransa’daki 63 bin 835 yetişkini 9 yıl boyunca (medyan değer) izledi. Bulgulara göre, tam tahıllar, meyve, sebze ve baklagiller açısından zengin beslenen katılımcıların koroner arter hastalığı riski yüzde 44, genel kalp-damar hastalığı riski ise yüzde 32 oranında daha düşüktü.

Hastalık riskini yüzde 44 azaltıyorlar: İşte kalbe en iyi gelen besinler - 5. Resim

KORONER ARTER RİSKİ YÜZDE 46

Beslenmelerini büyük ölçüde tatlandırılmış içecekler, rafine tahıllar, paketli ekmekler veya hazır bitkisel ürünler gibi aşırı işlenmiş gıdalara dayandıran katılımcıların; koroner arter hastalığı riski yüzde 46, genel kalp-damar hastalığı riski ise yüzde 38 daha yüksek çıktı.

INRAE, INSERM, Sorbonne Paris Nord Üniversitesi ve CNAM’den araştırmacılar, elde edilen sonuçların bitki bazlı beslenmenin kalp sağlığına olan etkisinin, hem besin kalitesine hem de endüstriyel işleme düzeyine bağlı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Araştırma yazarları, “Bu çalışmanın bulguları, beslenme kılavuzlarında hem gıdaların işlenme düzeyinin hem de beslenme kalitesinin dikkate alınmasının önemine yönelik kanıtlara yenisini ekliyor” ifadesini kullandı.

Hastalık riskini yüzde 44 azaltıyorlar: İşte kalbe en iyi gelen besinler - 4. Resim

HASTALIĞI DÜŞÜRMEK, TEMİZ GIDAYLA DOĞRU ORANTILI 

Çalışmaya göre, beslenmede işlenmemiş bitkisel gıdaların oranının yüzde 10 artması, kalp-damar hastalığı riskini yüzde 10 azaltıyor. Öte yandan, aşırı işlenmiş hayvansal ürünlerin yüzde 10 artışı, bu riski yüzde 24 oranında yükseltiyor.

Araştırmacılar, bu sonuçların taze, dondurulmuş veya minimum düzeyde işlenmiş bitkisel besinleri (meyve, sebze ve baklagiller gibi) teşvik ederken; tuz, şeker ve yağ oranı yüksek, endüstriyel ürünlerin sınırlandırılmasını öneren halk sağlığı rehberlerini desteklediğini vurguladı.

Hastalık riskini yüzde 44 azaltıyorlar: İşte kalbe en iyi gelen besinler - 3. Resim

İŞLENMİŞ GIDALARDA BÜYÜK TEHLİKE

Aşırı işlenmiş gıdalar, çok sayıda endüstriyel aşamadan geçiyor ve aroma vericiler, emülgatörler ya da hidrojenize yağlar gibi katkı maddeleri içeriyor. Önceki araştırmalar bu tür ürünleri obezite ve diyabetle ilişkilendirmişti. Ancak bu çalışma, bitki bazlı beslenme kapsamında bu risklerin nasıl şekillendiğini inceleyen ilk büyük ölçekli araştırmalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *