Kanser ilaçlarına etkin çözüm! Konya dünyaya umut olacak
Konya Selçuk Üniversitesi’nde geliştirilen bir proje, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir adım atmayı hedefliyor. Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje, mevcut antikanser ilaçlarının daha hedefli ve yan etkileri azaltılmış bir şekilde kullanılmasını amaçlıyor. Projenin başında, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz yer alıyor.
Prof. Dr. Yılmaz, “Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu ve Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması” adlı projeyle, yeni ilaç geliştirmek yerine mevcut ilaçları hedefli hale getirerek tedavi sürecini hızlandırmayı ve yan etkileri en aza indirmeyi amaçladıklarını belirtti. Yılmaz, nano kapsüller üzerinde 25 yıllık bir çalışma geçmişleri olduğunu ve bu projede, ilaçları kanser hücrelerine yönlendirmek için hyaluronik asit kullanacaklarını vurguladı.
Projede sentezlenecek bileşiklerin biyolojik etkileri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bahadır Öztürk tarafından incelenecek. Laboratuvar çalışmalarının ardından, hayvan deneyleri ve klinik denemelere geçilmesi planlanıyor. Prof. Dr. Yılmaz, bu yenilikçi çalışmanın kanser hastalarına umut olacağını dile getirdi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.