KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2853 %0,24
48,9974 %0,45
4.892,54 % 0,16
Ara
BBN Haber Seyahat Kansere kalkan olan besinler

Kansere kalkan olan besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, Omega-3 yağ asitleri için de çok iyi bir kaynak olan balığın, aynı zamanda kansere karşı koruyucu etki yaptığını söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Gizir, yapılan araştırmaların beslenme tarzının ve yiyeceklerin tıpkı koruyucu bir kalkan gibi kansere karşı etkili olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Gizir, “Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmek de posa içeriğini artırır. Bu sayede sindirim sistemi daha düzenli çalışır. Vitamin ve minerallerden zengin meyveler, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir” diye konuştu.
Gizir, mevsiminde meyve ve sebze tüketimi olduğu kadar besin içerikleri ve pişirme tekniklerinin de önem taşıdığını kaydetti. Vücudun fonksiyonlarını yerine getirmede çok etkin olan A, D, K ve B grubu vitaminleri ile iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan balığın, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunun altını Çizen Gizir, “Omega-3 yağ asitleri için de çok iyi bir kaynak olan balığın, aynı zamanda kansere karşı koruyucu etki yapar. Balık, kızartılarak pişirildiğinde yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler oluşuyor. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” dedi.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizir, kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde resveratrol, sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu belirterek, “Bunun yanında kırmızı üzüm, B vitaminlerinden ile demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin içeriği ile beslenmede önemli bir yer tutuyor. Yüksek posa içeriği ile sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kuru baklagil ailesindeki nohut, fasulye, mercimek, bakla, bezelye, barbunya gibi besinler, kan şekerini dengeleyici özellik de gösteriyor. Kuru baklagiller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum ile E vitamini içeriği sayesinde vücudumuzu koruyor” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *