Kışın şifası ıhlamur el yakıyor.. Sıcaklıklarda yaşanan keskin düşüşle birlikte soğuk algınlığı ve grip vakaları arttı. Aktarlar, kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamuru vitrinlere çıkardı.

FİYATI ZİRVEDE
Kış çaylarından en çok ıhlamurun tercih ediliyor. Şu anda çiçek ıhlamurun kilosu bin 500 TL’den satılıyor. Ihlamurun çiçeği ne kadar çok olursa rayihası da o kadar çok oluryo. En iyi ıhlamur, çiçeği açmaya başladıktan sonra toplanan ıhlamur. Erken veya geç toplanan ıhlamur pek iyi olmuyor. Kış çayı olarak kullanılan diğer bitkilerden adaçayı kilo 700 TL, hibiskus 600 TL, tarçın kilo 600 TL, zencefil ve zerdeçal kilo 400 TL, papatya kilo bin 100 TL ve hatmi çiçeği de bin TL’den satılıyor".
SOĞUKTAN KORUNMANIN YOLLARI
Ihlamurun nasıl demlenmesi gerektiği hakkında bilgi veren aktar Recai Doğanay, "Kış çaylarına olan ilgi eylülde başlıyor, 6-7 ay sürüyor. Vatandaşlar, hava geçişleri ve soğuk havadan korunmak için uzmanların uyarısı ile en çok ıhlamura ilgi gösteriyor. Ayrıca adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, kuşburnu, hibiskus gibi bitkiler de oldukça rağbet görüyor" dedi.

IHLAMUR NASIL DEMLENİR?
"Bu bitkileri tek tüketenler de var, hepsini karıştırıp bitki çayı olarak tüketenler de var" diyen Doğanay, şu ifadeleri kullandı:
“Ihlamur, genelde yanlış demleniyor. Eskiden sobanın üstünde kalan ıhlamur saatlerde kaynar dururdu. Bu yanlış bir yöntem. Ihlamurun taze içilmesinde büyük fayda var. Ihlamur yapılacaksa su, önce geniş bir tencere veya güğümde kaynatılmalı. Daha sonra ıhlamuru kaynamış suya atacaksınız. 2 dakika ateşte beklettikten sonra 15 dakika demlemeye bırakacaksınız. İçerisine diğer bitki çayları atılacaksa da yöntem böyle olacak. 15 dakika sonrasında ılık hale gelen ıhlamuru ister ballı ister sade olarak tüketebilirsiniz. Uzmanlar, ıhlamuru çay gibi değil de dediğim yöntemle tüketmenin daha faydalı olduğunun altını çiziyor.”