KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Ara
BBN Haber Sağlık Kışı hastalanmadan geçirmek için uzmanından 5 öneri

Kışı hastalanmadan geçirmek için uzmanından 5 öneri

Havalar soğudu, bulaşıcı hastalıklar gündelik hayatımızı tehdit etmeye başladı. Peki kışı hastalanmadan geçirebilir miyiz. İşte uzmanından o 5 öneri...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Uzmanlarda 5 tavsiye: Kışı hastalanmadan ve sağlıklı geçirmek için böyle beslenin 

Öncelikle yaşadığınız coğrafyaya, genetik mirasınıza, kültürünüze ve geleneklerinize uygun doğru ve tam besinlere öncelik verin. 

1- ATALARINIZIN YEDİKLERİNİ YİYİN: Rizeliyseniz mangoyu değil fındığı ve çayı, Gemlik ya da Ayvalıklıysanız Hindistan cevizi yağını ve ananası değil, zeytinyağını ve inciri tercih ediniz. Prensip şudur: genleriniz yediklerinizle konuşur. 

2- GÜNDE 2 KEZ ANA VE 1 KEZ ARA ÖĞÜNLE BESLENİN: Özellikle yetişkin biriyseniz, hele bir de vücut ağırlığınız ve bel çevrenizi normal sınırlar içerisinde tutmakta zorlanıyorsanız sizin için en uygun olanı günde 2 kez ana öğün tüketmek araya bir de eğer ihtiyaç duyarsanız “besleyici, düşük kalorili ve minimum şekerli bir atıştırmalık” eklemelisiniz. 

3- ZAMAN KISITLI YEMEYİ DENEYİN: Eğer 2 ana öğün ve 1 ara öğün ile yetinen biriyseniz ana öğünleriniz ve atıştırmalıklarınızı her gün maksimum 10-12 saatlik bir zaman aralığıyla sınırlamaya çalışın. 10 saat ya da daha az zaman aralıklarıyla yemek kilo kaybını sağlama ve kiloyu dengeleme bakımından daha faydalı bir alışkanlık olabilir. 

4- ‘2B’Yİ DENEYİN: Bitki ve Balık bazlı beslenme sağlık için en iyisidir. Prensibiniz genelde kaliteli bitkisel proteinler ile hayvansal proteinleri bitki yoğunluklu gıdalarla (sebze, meyve, bakliyat, tam tahıl...) birleştirmek olsun. Sofralarınızı bu şekilde zenginleştirin ve çeşitlendirin. Özellikle 60 yaş üzeriyseniz beslenme planınıza yumurta, yoğurt, peynir eklemeyi de unutmayın ama bitkisel proteinlere de (bakliyat, yağlı tohumlar, çekirdekler...) yer açın. 

5- KÖTÜ YAĞLARI VE ŞEKERİ EN AZA İNDİRİN: Mümkün olduğu kadar zeytinyağı ve makul miktarda -daha az miktarda- tereyağı ile beslenin. Beslenme planınız zeytinyağı, badem, fındık ve ceviz ile yağlı balıklarda bulunan sağlıklı doymamış yağlar açısından zengin olsun. Hidrojenize ve transyağlardan zengin, doymuş yağ bombası margarinleri alışveriş sepetlerinize de mutfağınıza da sokmayın. Kırmızı eti mümkün olduğu ölçüde sınırlayın. İşlenmiş kırmızı etlere elinizi bile sürmeyin. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *