Uzmanlarda 5 tavsiye: Kışı hastalanmadan ve sağlıklı geçirmek için böyle beslenin
Öncelikle yaşadığınız coğrafyaya, genetik mirasınıza, kültürünüze ve geleneklerinize uygun doğru ve tam besinlere öncelik verin.
1- ATALARINIZIN YEDİKLERİNİ YİYİN: Rizeliyseniz mangoyu değil fındığı ve çayı, Gemlik ya da Ayvalıklıysanız Hindistan cevizi yağını ve ananası değil, zeytinyağını ve inciri tercih ediniz. Prensip şudur: genleriniz yediklerinizle konuşur.

2- GÜNDE 2 KEZ ANA VE 1 KEZ ARA ÖĞÜNLE BESLENİN: Özellikle yetişkin biriyseniz, hele bir de vücut ağırlığınız ve bel çevrenizi normal sınırlar içerisinde tutmakta zorlanıyorsanız sizin için en uygun olanı günde 2 kez ana öğün tüketmek araya bir de eğer ihtiyaç duyarsanız “besleyici, düşük kalorili ve minimum şekerli bir atıştırmalık” eklemelisiniz.

3- ZAMAN KISITLI YEMEYİ DENEYİN: Eğer 2 ana öğün ve 1 ara öğün ile yetinen biriyseniz ana öğünleriniz ve atıştırmalıklarınızı her gün maksimum 10-12 saatlik bir zaman aralığıyla sınırlamaya çalışın. 10 saat ya da daha az zaman aralıklarıyla yemek kilo kaybını sağlama ve kiloyu dengeleme bakımından daha faydalı bir alışkanlık olabilir.

4- ‘2B’Yİ DENEYİN: Bitki ve Balık bazlı beslenme sağlık için en iyisidir. Prensibiniz genelde kaliteli bitkisel proteinler ile hayvansal proteinleri bitki yoğunluklu gıdalarla (sebze, meyve, bakliyat, tam tahıl...) birleştirmek olsun. Sofralarınızı bu şekilde zenginleştirin ve çeşitlendirin. Özellikle 60 yaş üzeriyseniz beslenme planınıza yumurta, yoğurt, peynir eklemeyi de unutmayın ama bitkisel proteinlere de (bakliyat, yağlı tohumlar, çekirdekler...) yer açın.

5- KÖTÜ YAĞLARI VE ŞEKERİ EN AZA İNDİRİN: Mümkün olduğu kadar zeytinyağı ve makul miktarda -daha az miktarda- tereyağı ile beslenin. Beslenme planınız zeytinyağı, badem, fındık ve ceviz ile yağlı balıklarda bulunan sağlıklı doymamış yağlar açısından zengin olsun. Hidrojenize ve transyağlardan zengin, doymuş yağ bombası margarinleri alışveriş sepetlerinize de mutfağınıza da sokmayın. Kırmızı eti mümkün olduğu ölçüde sınırlayın. İşlenmiş kırmızı etlere elinizi bile sürmeyin.