Kışın yüz felcinden korunun

Kışın yüz felcinden korunun

Prof. Dr. Dereköy, soğuk ve esintili hava ortamının felcin ortaya çıkmasına katkı verdiğine de değinerek, “Geç kalınırsa yüzde estetiği bozan geri dönüşsüz sekellerle karşılaşılabilir” uyarısında bulundu

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, kışın artış gösteren yüz felcine ilişkin uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Dereköy, yüz felcinin kolayca fark edildiğini belirterek, “Yüz felci, tıpta fasiyal sinir adını alan ve yüzdeki mimik kaslarının çalışması dâhil önemli işlevleri olan sinirin fonksiyonunu çoklukla tek taraflı olarak kaybetmesidir. Böylece yüzdeki mimik kaslarının uygun olarak kasılamaması sonucu diğer yüz yarısına göre asimetrik, kaymış ve çarpık bir yüz görünümü ortaya çıkar. Yaşam kalitesi düşen hasta felçli tarafta gözünü kırpamaz, kapayamaz, kaşını kaldıramaz ve yemek yerken ya da içerken güçlük çeker” ifadelerini kullandı.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Prof. Dr. Dereköy, soğuk ve esintili hava ortamının felcin ortaya çıkmasına katkı verdiğine de değinerek, şunlara dikkat çekti: “Kışın özellikle yüz bölgesi soğuk ve esintili bir ortamlarda uzun süre kalmayı gerektiren yaşam koşullarında etkili olur. Böyle ortamlarda saçlarımızı iyi kurutmalı, terli olarak soğuk esinti almamalı ve atkı ve bere ile kendimizi korumalıyız. Böyle bir felçle karşılaşıldığında en kısa zamanda hastaneye başvurmak gerekir. Hızla tedaviye başlamak hastalığın iyileşmesi için önemlidir. Geç kalınırsa yüzde estetiği bozan geri dönüşsüz sekellerle karşılaşılabilir.” (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.