KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9482 %0,71
47,9482 %0,80
4.381,51 % -0,04
Ara
BBN Haber Sağlık Konya Mevlevi mutfağı sağlıklı beslenmek isteyenler ve diyet yapacaklar için ilk adres

Konya Mevlevi mutfağı sağlıklı beslenmek isteyenler ve diyet yapacaklar için ilk adres

Konya Mevlevi mutfağı zengin içeriğiyle özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler için tek adres olarak gösteriliyor. Yanı sıra diyet yapanlara da Mevlevi mutfağı önemli bir destek sağlıyor. Sofra hem ruha hem bedene hitap ediyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Selçukname’de 1. Alaaddin Keykubat’ın Konya ziyareti için “pilavlar, zerdeler, kalyeler, boraniler, helvalar, yahniler, büryanlar, tavuk, güvercin, keklik ve bıldırcın ızgaraları” hazırlanmıştı.

Mevlana’nın eserlerinde de benzer yemeklere ve av kuşlarına yer verilir. Bu yemekler hem bedene hem ruha iyi geliyordu.

Tatlı eksi tatlı tuzlu harmanı

Mevlâna zamanında daha az içerikle hazırlanan yemekler, zamanla farklı baharatların mutfakta yer almasıyla dergâh mutfağında geliştirilmişti. Pekmez ve sirke gibi ürünlerin kullanılmasıyla oluşturulan
tatlı-ekşi, tatlı-tuzlu lezzetler Mevlevi mutfağında tüketilmekteydi.

Konya mutfağında halen yapılan “kabak kalyesi, pekmezli kış kabağı, tatlı et kabağı, gerdan tatlısı” bu yemeklere örnek olarak gösteriliyor.

Mevlevi yemeklerinin pişirme yöntemi

Mevlevi mutfağında genel olarak kullanılan pişirme yöntemleri “suda pişirme, yağda kızartma, kuru ısıda pişirme, yağsu karışımında pişirme” şeklinde oluyordu.

Suda pişirmeye haşlama et yemekleri, yağda kızartmaya sebze kızartmaları, kuru ısıda pişirmeye “fırında, saçta, ızgarada, közde, tandırda” pişirilen yemekler, yağ-su karışımında pişirme yöntemine ise “yahni, bastı, musakka, dolma” gibi yemekler örnek olarak gösteriliyor.

Yiyecekleri uzun süre saklama isteğinin gereği olarak ürünler kurutularak (erişte) ve fermente edilerek (şalgam turşusu) muhafaza edilmiyordu.

Ruhun kaynaması

Mevlana’nın “gâh güveç çömleği gibi kaynar dururuz…” sözünden hareketle bu dönemde yiyeceklerin pişirilmesinde güveç kullanılıyordu.

Mevlevi mutfağında tüketilen bilinirliği en fazla olan yemekleri; “başlangıç, ana yemekler, mezeler, içecekler, tatlılar” olarak sınıflandırılıyor. Bu yemeklerden; “Tutmaç çorbası, sülbiye ve badem helvası”.

Mevlevi mutfağındaki ruha ve bedene iyi gelen yemekler

Başlangıç Tutmaç çorbası “Süzme yoğurt, sadeyağ, un, yumurta,
sarımsak, koyun eti, su”.

Toyga çorbası “Gerdan eti, pirinç, tereyağı, börülce, un, tuz”

Ana Yemek Sülbiye “Kuşbaşı et, soğan, haşlanmış nohut, salça,
sarımsak, tuz, tereyağı, karabiber,

Bulgur aşı “Bulgur, sadeyağ, soğan, domates, hamur”

Pekmezli Ayva yemeği “Ayva, su, pirinç, sadeyağ veya tereyağı,
üzüm pekmezi”

Pekmezli Havuç Yemeği “Havuç, su, pirinç, sıvı yağ, üzüm pekmezi,
limon suyu, hardal, tuz, kekik, biberiye”

Kereviz Kalyesi “Kereviz, kemikli kuzu eti, sadeyağ, soğan, et suyu, koruk suyu, tuz”

Bulamaç aşı “Soğan, kıyma, üzüm pekmezi, su”

Mevlevi sofrasının mezeleri

Mezeler Cacık “Salatalık, yoğurt, sarımsak, su, zeytinyağı, dereotu, tuz”

Sarımsaklı yoğurt “Süzme yoğurt, sarımsak, tuz, karabiber”

Sumaklı soğan piyazı “Soğan, sumak, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz”

Patlıcan salatası “Patlıcan, limon, zeytinyağı, tuz, domates, sarımsan, sivri biber veya çarliston biber”

İçecekler Sirkencübin “Üzüm sirkesi, bal”

Gül şerbeti “Gül çiçeği yaprağı, su, toz şeker, limon suyu”

Mevlevi sofrasındaki tatlılar

Tatlılar Gül reçeli “Kokulu pembe gül, şeker, limon suyu”

Badem Helvası “Badem (kabuksuz), tereyağı, zeytinyağı, un, şeker, gül suyu, su”.

Yararlanılan kaynaklar:

Halıcı, N. (2014). Konya Mutfağı. Konya: Selçuklu Belediyesi Yayınları.

Halıcı, N. (2015). Selçuklu Dönemi Mutfağı. Konya: Selçuklu Belediyesi Kültür Yayınları.

Halıcı, N. (2020). Mevlevi Mutfağı. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Dairesi Başkanlığı. (2021). Konya Mutfağı (3. baskı). Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları

Yorumlar
E
Erkan hoca 3 ay önce
Tuzukuru haber diye ayrı bir portal açın. Orda yayınlayın bu tür haberleri. Genele uymamış.
BEĞENME
0
CEVAPLA