KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9503 %0,51
47,8852 %0,57
4.404,69 % 0,49
Ara
BBN Haber Sağlık Konya'da üretilen sağlık deposu, hücre yenileyip insanı gençleştiriyor

Konya'da üretilen sağlık deposu, hücre yenileyip insanı gençleştiriyor

Konya'da üretiliyor ve adeta sağlık deposu. Hemen her derde iyi gelen beyaz tahinin gaydaları saymakla bitmiyor. İşte ayrıntılar...

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 4 dk

Tahin, susam tohumlarından yapılan ve daha sonra bir macun haline getirilen bir çeşni. Özellikle Akdeniz mutfağında yaygın. Birçok Orta Doğu, Asya ve Afrika tarifinde de kullanılıyor.

Tahinin kremsi bir dokusu ve hafif acımsı, zengin, cevizli bir tadı var. Tahinin kalorisi oldukça düşüktür ancak lif, protein ve birçok önemli vitamin ve mineral açısından zengin.

Tahin neye iyi gelir?

Tahin çok sayıda sağlık faydası olan çok yönlü bir bileşendir. İşte tahinin faydalarından bazıları:

Antioksidanlar açısından zengin

Tahin, özellikle lignan sesamin olmak üzere lignan adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, oksidatif stresten kaynaklanan bir dizi sağlık sorunu geliştirme riskinizi azaltabilir.

Kardiyovasküler sağlığı güçlendirir

Tahinin yapıldığı susam tohumları, kötü kolesterolü düşürme potansiyeli nedeniyle kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, iki ay boyunca günde 1,5 yemek kaşığı susam tohumu tüketen katılımcılarda LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde önemli bir azalttığını bulmuştur.

Karaciğer ve böbrek fonksiyonunu korur

Tahin yemek, vücuttaki toksinleri ve atıkları uzaklaştırmak için gerekli olan karaciğer ve böbrekleri korumaya yardımcı olabilir.

Kemikleri güçlendirir

Susam tohumları kalsiyumun en iyi bitkisel kaynakları arasındadır. Sadece iki yemek kaşığı tahin, önerilen günlük kalsiyum miktarının %15'ini içerir ve bu sadece kemiklerinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sinirlerin, kasların ve kan damarlarının sağlıklı işlevini de destekler.

Sinir sistemini destekler

Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

İltihap giderici ve yaşlanma karşıtı

Enflamasyon, osteoartrit, tip 2 diyabet, astım, bunama gibi birçok kronik hastalığın kökenindedir. Antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin bir anti-inflamatuar diyet, enflamasyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Susam tohumlarındaki sağlıklı yağlar ve besinler enflamasyonu hafifletebilir. Ayrıca, bazı çalışmalar, susam tohumlarında ve susam yağında bulunan doğal bir kimyasal olan sesamolün, yaşlanma karşıtı faydaları olduğunu göstermektedir.

Anemiyi önler

Tahinin içerdiği demir, anemi hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Sağlıklı saçlar

Tahin, güçlü ve sağlıklı saçları destekleyen B vitaminleri, demir, çinko ve protein açısından zengindir.

Tahini nasıl tüketmeliyiz?

Tahin, humus, baba ganuş ve helvanın ana malzemesidir, ancak onu kullanmanın başka birçok yolu da vardır. İşte tahini yemenin bazı yolları:

  • Tahin, pekmez, bal veya limon suyu ile karıştırılarak kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.
  • Yemeklerde sos olarak kullanılabilir ya da ekmek üzerine sürülebilir.
  • Tahin, yoğurt ile karıştırılarak ya da bu karışım salata sosu olarak kullanılabilir.
  • Çorba ve soslarda kıvam arttırıcı, çiğ sebzelerin yanına sos olarak kullanabilirsiniz.

Sabahları aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir?

Yüksek besin değerine sahip olan tahin, özellikle sağlıklı yağlar, proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Aç karnına tahin tüketmenin faydaları şu şekilde sayılabilir:

  • Ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlar. Kolit, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir.
  • Kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği lifler sayesinde kabızlığı önler.
  • Kan şekerini dengeleyebilir.
  • İçerdiği proteinler ve sağlıklı yağlar sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar.
  • Ancak mide hassasiyeti olan kişilerin, doktorlarına danışmadan aç karnına tahin tüketmeleri tavsiye edilmemektedir.

Sabahları aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir?

Yatmadan önce tahin yemek, melatonin içeriği nedeniyle kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olur. Melatonin, uykuyu düzenleyen hormondur. Ayrıca içindeki magnezyum sinir sistemini rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahip. (Medicana)

Konya beyaz tahini

Coğrafi işaretli Konya tahinleri de adeta doğal ilaç niteliğinde. Özellikle beyaz tahinin faydaları şöyle:

İşte beyaz tahinin faydaları

İçeriğindeki %50 yağ, tekli doymamış yağ asitlerinden gelir, bu da vücuttaki enflamasyonu (iltihabı) azaltmak için çok değerli bir bileşendir. İçeriğindeki lignan adı verilen antioksidanlar, hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur ve vücudun hastalıklara karşı korunmasını destekler.

Yorumlar
E
Ezel Yurtsever 3 ay önce
Bu bilgiler icin “ bbn “ deyip gecistirmek uygun degil.Inandirici olmasini saglamak icin derlediginiz kaynaklari da yazmaniz gerekir.
BEĞENME
0
CEVAPLA