Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli
Diyetisyen İrem Yaren Bilir, kurban bayramında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekip, beslenme ve et saklama konularında bilgi paylaşımı yaptı

Diyetisyen İrem Yaren Bilir, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz genellikle çeşit çeşit yiyecek ve içecekler tükettiğimiz, beslenmemize çok dikkat etmediğimiz özel günlerdir. Ancak bu özel günlerde fazla enerji alıp kilo almak, diğer günlere göre çok daha kolay olabilir. Bayramlarda ihtiyacımız olandan fazla enerji almamaya, sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bilir, "Kurban Bayramı’nda en çok tüketilen besinlerin başında tabii ki et gelir ve bunu genellikle şerbetli tatlılar, gazlı içecekler, şekerler, lokumlar ve çikolatalar takip eder. Kırmızı et iyi bir protein kaynağıdır ve B grubu vitaminlerini, demir, çinko vb. mineralleri içerir. Demir eksikliğini önlemeye yardımcıdır ve büyüme çağındaki çocuklarda, gebelik, emziklilik dönemlerinde yeterince tüketilmelidir.
Etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı olan bireyler tüketim miktarlarına dikkat etmelidir. Günlük et tüketimi 3-4 köfte büyüklüğü kadar (yaklaşık 100-150 g) olmalı, kalp-damar hastalığı olan kişilerde bu miktar 2-3 köfte büyüklüğünü geçmemelidir. Tükettiğimiz et miktarının yanı sıra pişirme şekline de dikkat etmemiz gerekir. Et pişirirken dikkat etmemiz gereken şeylerin başında içine ekstra yağ eklemeden, altı kısık bir şekilde kendi suyuyla pişmesini sağlamak gelir. Ayrıca et tüketirken yanında sebze yemek ihmal edilmemeli, mutlaka etin yanında salata tüketilmelidir. Sebzelerde bulunan C vitamini demir emilimini artırır. Etin yanında bulgur, esmer pirinç, ayran, yoğurt tercih edilebilir.

screenshot-20240616-1140572.png

Et pişirilirken haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmeli, yağda kızartmadan kaçınılmalıdır. Etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi ise sert olmasına ve sindirimi zorlaştırmasına sebep olur. Sindirim sorunu olan bireyler eti dolaba koyduktan yaklaşık 1 gün sonra tüketmelidir" diye konuştu.

Et saklama ile ilgili de tüyolar veren Bilir, şöyle konuştu: "Etler büyük parçalar halinde saklanmamalı, tek yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerinde, buzluk veya derin dondurucuda -18°C’de saklanmalıdır. Buzluktan çıkarılıp çözündürülen etler tekrar dondurulup çözündürülmemelidir.

Bayramlaşmak için gidilen her evde çay, kahve tüketilmesi ile kafein tüketimi artar. Kafein tüketiminin artması kalp çarpıntısı, uyku problemleri, huzursuzluk, titreme, mide ekşimesi gibi sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat etmekte fayda var.
Şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Günde 8-10 bardak kadar su tüketilmeli ve en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
Bayramda sevdiklerimizle bol bol vakit geçirmeyi ama bunu yaparken sağlıklı beslenmeyi unutmayalım."

Kaynak:Hümeyra KARADAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.