Konya'nın Bozkır tahini diyet reçetelerine girdi. Artık sofraların yeni damak çatlatanı Bozkır tahini olacak.
TAHİN NEDEN ÜRETİLİYOR
Ülkemizin mutfağındaki baş köşede ayrı bir yeri olan tahin kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından elde ediliyor.
DOKTOR ÖNERİSİ
Özellikle pekmezle olan karışımıyla kış aylarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan tahin, tek başına tüketildiğinde de sağlık açısından birçok fayda sunuyor.
Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahin, biraz acı bir tada sahip. Tahinin en yaygın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesiyle birlikte kalp hastalıkları ve felç riskini azaltması sayılıyor. Tahinle birlikte tahin pekmez karışımı da en az tahin kadar faydalı bir karışımdır. Ancak dozunda tüketilmesi, yan etkilerinin görülmemesi açısından önemli olarak değerlendiriliyor.

KONYA'NIN ALTIN SUSAM BOZKIR TAHİNİ
Coğrafi işaretli Konya Bozkır tahini ise artık diyet reçetelerine girdi. Yüzde yüz 100 yerli atalık altın sarı susam taneleri su değirmenlerinde, Bozkır yöremize has geleneksel kara fırında odun ateşinde çifte kavrularak taş değirmende öğütülüyor.
Tahin yüzde 100 yerli altın susamından üretilmek. Tahinde başka hiçbir koruyucu, katkı maddesi ve renklendirici bulunmuyor

İŞTE KONYA ALTIN SUSAM TAHİNİNİN FAYDALARI
Yüzde yüz yerli Altın Susam Konya Bozkır tahini yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeriyor.
Antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor.
Kolesterol seviyesini düşürüyor.
Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltıyor.
Altın susam tahini içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım ediyor.
SAĞLIK İÇİN NE GİBİ OLUMLU ETKİLERİ VAR?

Obeziteyi önle, açlık hissini giderir, doygunluk hissi verir
Bağışıklığı güçlendirir
Antikanser özellikleri vardır
Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım eder
Cilt sağlığını iyileştirir
Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır
Demiri emer, kansızlığı önler
Kolesterol seviyesini düşürür
Beyin gelişimini destekler
Yüksek antioksidan kaynağıdır
Kemik yapısını korur
Fotoğraf: ilgazetesi.com.tr; TRT