KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8169 %0.18
50,2204 %0.01
9.722,80 % -0,15
Ara
BBN Haber Sağlık Peynir mucizesi: Günde 50 gram o büyük riski azaltıyor

Peynir mucizesi: Günde 50 gram o büyük riski azaltıyor

Bilim dünyasının bu buluşu heyecan yarattı... İsveç'te 25 yıl boyunca sürdürülen kapsamlı bir araştırma, her gün 50 gramdan fazla yağlı peynir tüketmenin demans (bunama) riskini yüzde 13 oranında azalttığını ortaya koydu.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Bilim insanlarından şaşırtan buluş… İnsanlığın en sevdiği lezzetlerden biri olan peynir, sağlığımız üzerinde beklenmedik ve mucizevi bir fayda barındırıyor olabilir. İsveç’te yaklaşık 25 yıl boyunca 27 binden fazla yetişkinin takip edildiği kapsamlı bir araştırma, her gün düzenli olarak yüksek yağlı peynir tüketmenin demans (bunama) riskini belirgin bir şekilde azaltabileceğini ortaya koydu. Lund Üniversitesi tarafından yürütülen bu uzun soluklu çalışma, özellikle bri, gouda, cheddar ve mozzarella gibi yüzde 20’den fazla yağ oranına sahip peynirleri günde 50 gramdan fazla tüketenlerin, zihinsel sağlıklarını koruma konusunda daha avantajlı olduğunu gösteriyor.

YAĞLI GIDALAR ZARARLI MI FAYDALI MI?

O yargılar yıkıldı. Dolayısıyla on yıllardır süregelen "yağlı gıdalar sağlığa zararlıdır" algısını temelinden sarsan bu bulgular, sağlıklı yağların beyin fonksiyonları üzerindeki olumlu etkisine dair yeni bir tartışma başlattı. Araştırma verilerine göre, her gün bol miktarda yağlı peynir yiyen bireylerin demansa yakalanma riski, çok az peynir tüketenlere kıyasla yüzde 13 daha düşük çıkıyor. İlginç olan ise aynı koruyucu etkinin düşük yağlı peynirlerde, sütte veya yoğurt gibi fermente ürünlerde görülmemesi; bu da yüksek yağlı peynirlerin kendine has yapısının beyin sağlığı için özel bir anahtar olabileceğini düşündürüyor.

BUNAMANIN KESİN TEDAVİSİ YOK

Üzücü ama gerçek. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve 2050 yılına kadar vaka sayısının üç katına çıkması beklenen demans hastalığına karşı henüz kesin bir tedavi bulunmuyor. Bu nedenle uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının koruyucu bir kalkan olarak kullanılabileceği üzerinde duruyor. Ancak bilim insanları, tek bir gıdaya mucize gözüyle bakılmaması gerektiği konusunda da uyarıyor. 25 yıllık bir süreci kapsayan bu çalışmada katılımcıların yaşam tarzlarının değişmiş olabileceği ihtimali, peynir ve beyin sağlığı arasındaki bu gizemli bağın tam olarak nasıl çalıştığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini hatırlatıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *